Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na tajomnej Madeire menia vodu na víno
Zdielať na

Na tajomnej Madeire menia vodu na víno

Viete, čo má spoločné voda a víno? Život bez nich si vraj iba sotva možno predstaviť. Dvojnásobne to platí na portugalskom ostrove Madeira, ktorý láka turistov z celého sveta na obe tieto tekutiny. Jednu pijú a čaro tej druhej objavujú inými zmyslami.

Kto chce spoznať pravú tvár tohto romantického ostrova, nesmie vynechať vody Atlantického oceána.

Turistov lákajú delfíny a veľryby

Jednou z najväčších atrakcií Madeiry je výlet na otvorené more za delfínmi a veľrybami. "Na 90 percent vždy narazíme na rodinky delfínov, no veľryby sa tu vyskytujú najmä v lete," uviedla morská biologička Claudia.

Výhodou je, že po mori nekrúžite naslepo. Kapitánovi pomáha orientovať sa hliadka na okolitých útesoch, ktorá mu výskyt delfínov hlási cez mobilný telefón. "Naši pozorovatelia majú ďalekohľady a poznajú znamenia, ktorými sa dá zistiť, kde sa tieto cicavce nachádzajú," priblížil turistický operátor Bruno Barreto.

Podľa zaužívaných pravidiel s jednou rodinou možno zostať len 20 minút. Zrejme tomu neuveríte, no aj delfíny vedia byť agresívne a zaútočiť na človeka. "Netreba im preto hádzať žiadne sendviče, pokrikovať na ne, ani sa ich snažiť chytať," vysvetlila Claudia. A už vôbec im nenalievať víno.

Ostrov preslávilo víno

Tajomstvo vychýrenej kvality vína z Madeiry pochádza práve z mora. Námorníci ho v minulosti prevážali dlhšie, ako mali a práve teplo mu dodalo neopakovateľnú chuť. "Na rozdiel od klasických vín ho nechávame pod strechou v sudoch aspoň 20 rokov, no nezriedka v nich zrie až poldruha storočia," povedala someliérka Rita.

U miestnych vinárov nájdete nielen staré recepty, ale aj archívne vína z roku 1870. Tie sú však súčasťou súkromnej zbierky. Za mladšie ročníky zaplatíte niekoľko stoviek eur. Možno si poviete, škoda ho aj piť. "Keď načnete víno z Madeiry, môžete ho mať otvorené aj 18 mesiacov, ale úprimne, kto to vydrží?" doplnila Rita.

TV JOJ