Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nezávislosť Kosova nie je nelegálna. Slovensko postoj nezmení
Zdielať na
Zahraničie

Nezávislosť Kosova nie je nelegálna. Slovensko postoj nezmení

Zdroj: TASR

Deklarácia o nezávislosti Kosova neporušila medzinárodné právo.

Za takýto záver hlasovalo desať sudcov, štyria boli proti. Owada prečítal právne stanovisko súdu na otázku "či je jednostranná deklarácia o nezávislosti Kosova v súlade s medzinárodným právom".

Posudok nebude mať priamy dopad na stanovisko Slovenska k jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova. V reakcii na dnešný verdikt súdneho dvora to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Základom slovenského prístupu zostáva platná rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN. Podľa nej je Kosovo až do vyriešenia jeho budúceho statusu pod dočasnou správou OSN v rámci medzinárodne uznaných hraníc Srbska. Riešenie jeho statusu by malo byť výsledkom dohody strán, respektíve rozhodnutím Bezpečnostnej rady OSN.

Naša pozícia sa podľa Stana opiera o vyhlásenie parlamentu z marca 2007. V ňom sa okrem iného uvádza, že riešenie statusu Kosova musí vychádzať z rešpektovania legitímnych požiadaviek Srbska, ako aj Charty OSN a ostatných medzinárodných noriem.

Rozhodnutie z Haagu nie je právne záväzné, bude mať však veľký politický význam. Kosovo zatiaľ uznalo 69 krajín sveta, vrátane 22 z 27 členských štátov EÚ. Doposiaľ tak neurobili Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy