Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na rakúskej diaľnici sa tvorili dlhé kolóny
Zdielať na

Na rakúskej diaľnici sa tvorili dlhé kolóny

Zdroj: Archív TV JOJ/ilustračné

Kolóna áut na rakúskej diaľnici A10 včera napoludnie merala 13 kilometrov.

Rady sa vytvorili pred alpským Tauernským tunelom. Túto trasu využívajú aj Slováci a Česi na ceste na pobrežie severného Talianska alebo Chorvátska. Informovala o tom dnes webová stránka iDNES.cz.

Zápcha nebola príjemná aj preto, že do strednej Európy sa vrátilo horúce letné počasie, ktoré zasahuje kontinent od Švédska až po Taliansko. Chladno je len na juhovýchodnom Balkáne a na Islande.

Nával na diaľnici spôsobil aj začiatok prázdnin v piatich nemeckých spolkových krajinách, v Holandsku a západnej časti Rakúska.

Rad vozidiel pred Tauernským tunelom, kde sa diaľnica pod hlavným hrebeňom Álp zužuje zo štyroch pruhov do dvoch, sa začal tvoriť už ráno a dopoludnia meral 6,5 kilometra. Na poludnie sa predĺžil na 13 kilometrov. Na prejazd tunelom sa pri postupnom posúvaní čakalo v horúčavách vyše dve hodiny.

Pre podobné prípady sa odporúča brať si so sebou dostatočnú zásobu nápojov a obrniť sa trpezlivosťou.

Meteorológovia varovali, že v najbližších dňoch budú dovolenkári na diaľniciach čeliť horúčavám až 37 stupňov Celzia. Hustá premávka je aj na diaľniciach v Chorvátsku a na ďalších cestách vedúcich k Jadranskému moru. Na niektorých mýtnych bránach musia vodiči čakať na odbavenie desiatky minút.

Nemecko takisto varuje pred zápchami na niektorých svojich diaľniciach. Preťažené sú najmä smery od Berlína na sever a severozápad, teda k Baltskému a Severnému moru.

Najčítanejšie správy