Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Česko má novú Poslaneckú snemovňu
Zdielať na

Česko má novú Poslaneckú snemovňu

Zdroj: Craig Nagy

Novozvolení českí poslanci dnes v prítomnosti členov vlády zložili ústavou predpísaný sľub.

Rodiaca sa vládna pravo-stredová koalícia ODS, TOP 09 a Vecí verejných (VV) sa už v pondelok dohodla, že post predsedu Snemovne obsadí ODS a ďalšie tri podpredsednícke posty pripadnú TOP 09, VV a ČSSD. Komunisti, na rozdiel od minulosti, svojho podpredsedu by už mať nemali.

Tri pravo-stredové strany majú v 200-člennej dolnej komore 118 kresiel, preto ak strany vznikajúcej trojkoalície dodržia predbežné dohody, ľavicová opozícia ich personálne predstavy nedokáže zvrátiť.

Vo vedení dolnej komory by po prvý raz v histórii mali byť až tri ženy: ODS na post šéfky Snemovne nominovala Miroslavu Němcovú, TOP 09 Vlastu Parkanovú a VV Kateřinu Klasnovú. ČSSD navrhuje Lubomíra Zaorálka. Ten by mal kandidovať na post podpredsedu aj na predsednícke kreslo.

Ak poslanci svoju ustanovujúcu schôdzu vo štvrtok ukončia, už v piatok ráno by – v súlade s ústavou – mala vláda Jana Fischera podať demisiu. Ministri potom budú svoje úrady zastávať až do momentu menovania novej vlády.

Nová vládna koalícia rokuje už tri týždne, ale oficiálne zatiaľ nevznikla. Ak sa neobjavia nečakané problémy, mohlo by mať Česko novú väčšinovú vládu najskôr v prvej dekáde júla.

Najčítanejšie správy