Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Česko čaká zrejme najtvrdší úsporný balíček v histórii
Zdielať na

Česko čaká zrejme najtvrdší úsporný balíček v histórii

Český minister financií plánuje sériu rozsiahlych škrtov a zvýšenie daní.

HN dnes totiž uviedli, že Janota pripravuje zrejme najtvrdší úsporný balíček v histórii krajiny, ktorý má zabrániť pádu Česka do gréckej priepasti.

Podľa tohto denníka od 1. januára 2011 Česi naplno pocítia, čo v praxi znamená vyhnúť sa gréckemu krachu. Janota chce totiž v budúcom roku znížiť schodok verejných financií pod 140 miliárd Kč. Ak sa bude nový kabinet riadiť 50-stránkovým plánom šéfa rezortu financií odchádzajúcej úradníckej vlády, dotkne sa to peňaženiek všetkých obyvateľov Českej republiky.

Zvýšenie daní by malo do štátneho rozpočtu priniesť 28,5 miliardy Kč. Výdavky v roku 2011 sa naopak znížia o 39,5 miliardy Kč. Celkovo by tak ČR mala na budúci rok ušetriť 68 miliárd Kč. Len tak môže totiž Česko splniť svoj záväzok, že stlačí schodok verejných financií pod 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Janota vo svojej správe navrhuje zvýšiť nižšiu sadzbu DPH z 10 na 12 %, čo znamená zdraženie potravín a liekov. Odchádzajúci minister chce tiež viac zdaniť ľudí s príjmom nad 141.000 Kč mesačne a vyššie dane navrhol aj pre živnostníkov.

Na zaplátaní deravého rozpočtu sa však v konečnom dôsledku majú podieľať všetci obyvatelia ČR. Janota totiž chce, aby štát zredukoval mesačnú úľavu na dani pre jednotlivcov z dnešných 2070 na 1970 korún, čo znamená, že každému v Česku by sa daň zvýšila mesačne o 100 Kč.

Tvrdé sú aj pripravované škrty vo výdavkoch, ktoré počítajú so zmrazením dôchodkov a platov ústavných činiteľov. Ďalších 5 miliárd Kč by malo priniesť zníženie rodičovského príspevku a o viac než 2 miliardy Kč chce Janota zredukovať príspevky pre zdravotne postihnutých. Odchádzajúci šéf rezortu financií hodlá tiež ušetriť vyše 10 miliárd Kč na prevádzke ministerstiev, stavbe ciest, diaľnic a železníc.

Novovznikajúca vláda ODS, TOP 09 a Vecí verejných s veľkou pravdepodobnosťou prevezme Janotove návrhy na zvýšenie DPH a na škrty v prevádzkových výdavkoch, ale o zmrazení dôchodkov a znížení rodičovského príspevku sa zrejme v koalícii povedú tvrdé rokovania.

Najčítanejšie správy