Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zadržali mužov, ktorí plánovali svätú vojnu proti USA
Zdielať na

Zadržali mužov, ktorí plánovali svätú vojnu proti USA

Zdroj: flickr.com/Stephen Hathaway

Podozriví sa chystali pripojiť k džihádistickej skupine v Somálsku.

Mohameda Hamouda Alessu (20) a Carlosa Eduarda Almonteho (26) zatkli na medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho predtým, ako mal každý z nich nastúpiť do iného lietadla do Egypta. Odtiaľ mali cestovať do Somálska, uviedli noviny s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu.

Alessu, pochádzajúceho z mesta North Bergen, a Almonteho z Elmwood Parku obžalovali zo sprisahania s cieľom spáchať teroristický čin prostredníctvom aš-Šabábu, extrémistickej skupiny pôsobiacej v Somálsku a napojenej na al-Káidu. Aš-Šabáb označili USA v roku 2008 za teroristickú skupinu.

FBI a newyorská polícia potvrdili pre tlačovú agentúru Associated Press zatknutie dvoch mužov na letisku, neidentifikovali ich však a neposkytli ani ďalšie podrobnosti.

Dvojica by mala v pondelok predstúpiť pred federálny súd v Newarku.

Zatknutia boli súčasťou vyšetrovania vedeného pod názvom Operation Arabian Knight (Operácia arabský rytier). Podľa úradov sa príslušník newyorskej polície infiltroval medzi priateľov dvoch podozrivých a podarilo sa mu monitorovať nimi používané džihádistické videá a literatúru, ich prípravy na cesty do zahraničia a nákup leteniek.

Podozriví plánovali cestu do Somálska niekoľko mesiacov. Našetrili tisíce dolárov, absolvovali taktický aj fyzický výcvik a získali vybavenie a oblečenie, ktoré by potrebovali po vstupe do radov aš-Šabábu v Somálsku.

Podľa amerických predstaviteľov muži - v oboch prípadoch ide o amerických občanov - neplánovali bezprostredný útok v oblasti New Jersey.

Najčítanejšie správy