Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Extrémisti protestovali pred ambasádou SR v Budapešti
Zdielať na

Extrémisti protestovali pred ambasádou SR v Budapešti

Zdroj: TASR/ilustračné

"Európu treba prinútiť k tomu, aby bola Trianonská zmluva revidovaná," vyhlásil poslanec parlamentu za Jobbik Zagyva.

Ako o tom informovala maďarská tlačová agentúra MTI, podujatie organizovala parlamentná radikálna strana Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik, novovzniknuté Hnutie maďarská národná garda a Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM).

Čestný predseda HVM a poslanec parlamentu za Jobbik György Gyula Zagyva povedal, že úlohou Jobbiku je prinútiť vládny Maďarský občiansky zväz-Fidesz do takých záležitostí, ktoré síce Fidesz nechce, ale spoločnosť si to vyžaduje. "Európu treba prinútiť k tomu, aby bola Trianonská zmluva revidovaná," vyhlásil.

Ďalší poslanec za Jobbik Tamás Sneider uviedol, že jeho strana sa nechystá na revíziu. "Môže sa ale stať, že niektoré obce, či mestá, sa vrátia späť k materskej krajine," dodal.

Zrušenie Trianonu otvorene požadoval bývalý veliteľ zakázanej Maďarskej gardy Róbert Kiss, ktorého v piatok večer aklamačne zvolili na masovom mítingu Jobbiku za šéfa nového Hnutia maďarská národná garda.

Pochod demonštrantov s árpádovskými vlajkami po koncerte viedol k sídlam slovenského a rumunského veľvyslanectva. Transparentmi v anglickom a maďarskom jazyku požadovali spravodlivosť Maďarsku.

Najčítanejšie správy