Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vedci dnes vyštartovali na Mars!
Zdielať na
Zahraničie

Vedci dnes vyštartovali na Mars!

Zdroj: esa.int

Zatiaľ však len v trenažéri. Dnes spustili 520-dňovú simulálciu letu na "červenú planétu"

Účastníci experimentu budú zatvorení v module bez okien takmer rok a pol, čo je čas potrebný na cestu k červenej planéte a späť.

Posádka, ktorú tvorí šesť mužov z Ruska, Francúzska, Číny a Talianska, nezažije beztiažový stav, bude však žiť 520 dní v sparťanských podmienkach modelu kozmickej lode a dodržiavať prísny program pokusov a cvičení.

Hlavnou úlohou experimentu Mars-500, financovaného Ruskom, Čínou a Európskou vesmírnou agentúrou (ESA), je skúmanie účinkov dlhej izolácie. Závery by mali pomôcť skutočným vesmírnym posádkam v budúcnosti lepšie zvládnuť stres a únavu. Účastníci pred dnešným začiatkom vyjadrili presvedčenie, že experiment bude úspešný.

Experiment je simuláciou 250-dňového letu k Marsu, 30-dňového prieskumu povrchu a 240-dňovej cesty späť. Uskutočňuje ho moskovský Ústav medicínsko-biologických problémov v spolupráci s ESA a čínskymi vesmírnymi úradmi.

esa.int

Pre experiment vybudovali zariadenie zložené z viacerých spojených modulov s celkovým objemom 550 kubických metrov a zabudovanou imitáciou povrchu Marsu. Výskumníci budú komunikovať s vonkajším svetom prostredníctvom internetu, pričom spojenie bude v napodobení skutočného vesmírneho letu oneskorené a časom prerušované.

Posádka bude jesť konzervované jedlo podobné tomu, aké v súčasnosti konzumujú astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), a sprchovať sa každých desať dní. Dva dni do týždňa budú mať jej členovia voľno s výnimkou času simulovania mimoriadnych situácií.

Podobný experiment v rovnakom moskovskom inštitúte sa v roku 1999-2000 nevydaril, keď sa kanadská účastníčka sťažovala na to, že ju ruský kapitán násilne bozkal, pričom dvaja ruskí členovia posádky sa do krvi pobili. Ruskí predstavitelia incidenty pripísali kultúrnym odlišnostiam a stresu. V roku 2009 experiment, pri ktorom štyria Rusi, Nemec a Francúz strávili v izolácii tri mesiace, prebehol bez problémov.
 


;hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="501" width="620">

Zdielať na

Najčítanejšie správy