Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Klaus zatiaľ s poverením zostaviť vládu vyčká
Zdielať na

Klaus zatiaľ s poverením zostaviť vládu vyčká

Zdroj: TASR/David Josek

Naznačil však, že sa prikláňa k tomu, aby prvý pokus o zostavenie vlády nedostala víťazná ČSSD ale ODS.

Naznačil však, že sa prikláňa skôr k tomu, aby prvý pokus o zostavenie vlády nedostala ČSSD, ako víťaz volieb, ale ODS, ktorá skončila ako druhá. Dôvodom je skutočnosť, že socialisti nemajú koaličný potenciál.

Klaus uviedol, že ako jediný životaschopný projekt sa mu javí vznik pravo-stredovej koalície ODS so stranami TOP 09 a Veci verejné (VV).

Prezident si v priebehu dňa vypočul nielen podpredsedu ČSSD Bohuslava Sobotku - ktorý ho žiadal, aby socialisti dostali poverenie zostaviť vládu -, ale aj postoje možných partnerov ODS – TOP 09 a VV.

Dôležité boli pre Klausa asi najmä slová predsedu VV Radka Johna, ktorý potvrdil, že s ČSSD nebude rokovať, pretože rokovania o ľavicovej vláde by znamenali aj hľadanie - pre VV neprijateľnej - podpory u komunistov.

Úloha hlavy štátu nie je jednoduchá, pretože na ústavnú zvyklosť – poveriť zostavením vlády víťaza – apeluje okrem ČSSD aj predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Špekulatívnu možnosť, že by sa na vzniku novej vlády spoločne podieľali ČSSD a ODS, už v nedeľu vylúčilo politické grémium ODS a dnes to na spoločnej schôdzke zavrhli aj lídri oboch strán, Bohuslav Sobotka a Petr Nečas. Dôvodom je zásadná odlišnosť programov.

"Exekutívna spolupráca nie je možná," zhrnul Sobotka jeden z dvoch záverov schôdzky. Tým druhým je spoločné prianie oboch strán, aby ustanovujúca schôdza Poslaneckej snemovne prebehla hladko a nekomplikovala sa tak ako pred štyrmi rokmi, keď sa kvôli volebnému patu a neochote dohodnúť sa dlhé týždne nedarilo ustanoviť orgány dolnej komory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy