Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Povodňová situácia na Odre vyvrcholila
Zdielať na
Zahraničie

Povodňová situácia na Odre vyvrcholila

Zdroj: TASR/Matthias Rietschel

Tlak riečnej vody na hrádze v nemeckom Brandenbursku sa stupňuje

Krajinský premiér Matthias Platzeck a minister vnútra Rainer Speer oznámili prvé škody na hrádzi pri Ratzdorfe. "Hrádza nie je vo svojej podstate ohrozená," upokojil Speer s tým, že sa zosypala časť trávnatej plochy a v nasadení je viac než stovka pomocných pracovníkov.     

Platzeck hovoril o trhline dlhej 25 metrov na starej hrádzi. Na ostatných častiach hrádze na Odre nezaznamenali podobné škody. Tlak Odry na hrádze však priberá na sile.

V Brandenbursku platí v okruhu Odra-Spréva najvyšší štvrtý stupeň povodňovej aktivity. V priebehu dnešného dňa by ho mal vyhlásiť aj v pohraničnom meste Frankfurt nad Odrou, kde je už zaplavená diaľničná komunikácia.      

Vážnejšia je situácia v susednom poľskom prihraničnom meste Slubice. Mesto leží čiastočne dva metre pod vodou a dve ďalšie dediny evakuovali. Školy sú zatvorené, ľudia však chodia ako zvyčajne do práce.      

Voda dosahuje hladinu 5,8 metra, pričom v roku 1997 to bolo 6,7 m. "Nehrozí riziko, že vyhlásime evakuáciu," vyhlásil hovorca kancelárie na ochranu pred katastrofami Tomasz Pilarski.      

Priehrady posilnili dovedna 30 000 vrecami s pieskom. Na nemeckej strane popoludní otvorili ochrannú hrádzu pri Schwedte, severne od Frankfurtu, aby znížili tlak z hrádzí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy