Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ženisti postavia na základni Kandaháre sobotnú školu
Zdielať na

Ženisti postavia na základni Kandaháre sobotnú školu

Ide o školu pre deti trhovníkov, ktorí chodia na trh na základni KAF a každú sobotu ponúkajú svoj tovar.

Po dvoch týždňoch práce na drevenej budove školy to povedal v pondelok veliteľ ženijnej jednotky Dalibor Jelínek.

Ženisti v momentálne neodmínujú, v uplynulých mesiacoch však pomáhali pri opravovaní opevňovaní po záplavách, rozoberali pristávaciu plochu pre vrtuľníky, či stavali letiskový terminál. Povodne v prostredí Kandaháru, kde je sucho a prašno môžu prísť v prvých zimných mesiacoch.

Naplaveniny zase môžu so sebou priniesť aj nevybuchunútú muníciu či míny na už vyčistené územia.  Vstup do základne s označením ECP 3 strážia na základni KAF výlučne slovenskí vojaci. Denne dokážu vybaviť, teda prehľadať 150 nákladiakov a približne 1200 ľudí.

"Základ je byť prísny a striktný, ale s rešpektom," hovorí veliteľ strážnej jednotky Martin Marko. Dodáva, že lokálnych obyvateľov, ktorí chodia na základňu za prácou treba vždy rešpektovať, neponižovať ich, ale musia byť určené pevné hranice. Do konfliktov s domácimi obyvateľmi sa podľa neho slovenskí strážnici nedostávajú.

Strážnici sa často stretajú s tým, že sa domáci obyvatelia snažia na základňu prepašovať drogy. Podľa Marka veliteľa je to na dennom poriadku, na rozdiel od zbraní, s ktorými sa doteraz ešte nestretli. V prípade sankcii za pokus o prepašovanie drogy postupujú slovenskí vojaci  individuálne.

Marko tvrdí, že je rozdiel ak chcel pašerák drogy na základni predať alebo ak si ich vzal len pre vlastnú potrebu. Branislav Chromka si zase spomenul na deň, kedy pri vstupe do základe, americký vojak vybíjal zbraň a jeho guľomet pritom vystrelil. Projektil preletel cez strážnu vežu.


     

Najčítanejšie správy