Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Voda vzala v Poľsku deviaty život
Zdielať na
Zahraničie

Voda vzala v Poľsku deviaty život

Zdroj: TASR

Vysoká voda už v súčasnosti ohrozuje aj Varšavu

V hlavnom meste sa snažia obyvatelia a záchranári zabezpečiť protipovodňovú ochranu. Podľa hovorcu polície sa všetky obete utopili v južnej časti krajiny, kde voda z rozvodnených riek zasiahla celé mestá, dediny a poľnohospodárske oblasti.

Poľský premiér Donald Tusk uviedol, že vysoké hladiny riek klesajú veľmi pomaly. V severnej časti Poľska, najmä v oblasti okolo Varšavy, by mala rieka Vistula kulminovať dnes. Obyvateľom hlavného mesta pomáhajú tisíce policajtov, vojakov a hasičov spevňovať hrádze postavené z pieskových vriec pozdĺž rieky. Vrecia majú ochrániť ohrozené časti mesta ako napríklad miestu zoo.

Povodne ohrozujú Poľsko už vyše týždňa. Na mnohých miestach museli záchranári pred záplavami do bezpečia evakuovať tisíce ľudí. Vysoká voda zaplavila napríklad aj historický Krakov a ohrozovala múzeum holokaustu v bývalom koncentračnom tábore Osvienčim-Brzezinka.

Najkomplikovanejšia situácia bola najmä na juhu Poľska. Rieky Odra, Olza a Visla sa vyliali zo svojich brehov. V mnohých mestách vyhlásili školy ohrozované vodou povodňové prázdniny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy