Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jobbik občianstvo ponúkol aj nemaďarsky hovoriacim
Zdielať na
Zahraničie

Jobbik občianstvo ponúkol aj nemaďarsky hovoriacim

Zdroj: TV JOJ

Ten, kto nepodporí dvojaké občianstvo sa vraj vyradí z maďarskej histórie

Poslanci Jobbiku sa vyslovili za to, aby maďarské občianstvo dostali aj tí, ktorí nehovoria alebo nehovoria dobre po maďarsky, ale pokladajú sa za Maďarov.

Gaudi-Nagy ďalej vyhlásil, že názor krajiny, ako je Slovensko, ktoré dodnes drží v platnosti Benešove dekréty, nemôže byť smerodajný v súvislosti s udelením štátneho občianstva pre zahraničných Maďarov.

Maďarsko potrebuje silnú armádu, aby uplatnilo svoje požiadavky, dokonca nemožno vylúčiť ani zmenu hraníc mierovou cestou, prostredníctvom referenda, povedal poslanec Jobbiku.

Predsedajúci János Latorcai vzal slovo socialistickému poslancovi Istvánovi Nyakóovi vo chvíli, keď dal do súvislosti Jobbik s nacistickým Nemeckom. Hlavný rečník Maďarskej socialistickej strany (MSzP) Gábor Harangozó na štvrtkovom zasadaní parlamentu navrhol odklad a "normálnu prípravu" zákona o dvojakom občianstve.

Podľa socialistov by Budapešť mala okamžite začať konzultácie so zainteresovanými krajinami a presvedčiť ich o tom, že "naším cieľom nie je revízia hraníc či oslabenie lojality zahraničných Maďarov k štátom, v ktorých žijú."

Nový maďarský parlament hlasoval vo štvrtok aj za redukciu počtu svojich poslancov z doterajších 386 na maximálne 200, pričom národnostné menšiny si budú môcť nárokovať najviac na 13 mandátov. Nové opatrenie vstúpi do platnosti v roku 2013. Parlament bude v debate pokračovať počas dnešného dňa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy