Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nemecko pripravilo návrh reformy eurozóny
Zdielať na

Nemecko pripravilo návrh reformy eurozóny

Zdroj: SITA/AP/Fritz Reiss

Berlín chce sprísniť dohľad nad hospodárskymi politikami štátov a zlepšiť ich koordináciu, rovnako ako pripraviť legislatívny rámec pre riadený bankrot štátov.

Interný dokument, ktorý má k dispozícii denník Handelsblatt, obsahuje analýzu dlhovej a fiškálnej krízy Európy. Gréci podľa neho "hrubo porušili" existujúce zmluvy o Európskej menovej únii. Eurozóna nie je "stavaná na extrémne prípady, ako sú krízy likvidity a solventnosti štátov".

Turbulencie na finančných trhoch "nemilosrdne ukázali slabé stránky Európskej menovej únie". Trojica autorov prichádza k záveru, že podobná kríza, s akou aktuálne zápasí Grécko, sa v eurozóne už nesmie opakovať.

Cieľom návrhu nemeckej vlády je rozsiahla reforma Paktu stability a rastu, ktorá by mala zabrániť budúcim fiškálnym krízam. Berlín chce sprísniť dohľad nad hospodárskymi politikami štátov a zlepšiť ich koordináciu, rovnako ako pripraviť legislatívny rámec pre riadený bankrot štátov.

Hlavným bodom je prevencia pred finančnými krízami. Dohľad nad národnými rozpočtami sa má sprísniť tým, že programy stability jednotlivých členov eurozóny "budú podrobené prísnemu a nezávislému hodnoteniu". Nemecká vláda navrhuje, aby sa táto funkcia delegovala na Európsku centrálnu banku (ECB) alebo skupinu nezávislých ekonomických inštitútov.

Najradikálnejší je návrh Nemecka v častiach, kde sa venuje sprísneniu mechanizmu uplatňovania trestov voči krajinám, ktoré porušia rozpočtové pravidlá. Kto poruší pravidlá Paktu stability a rastu, musí "počítať s rýchlymi a účinnými sankciami". "Členským krajinám eurozóny, ktoré nebudú plniť úlohy týkajúce sa znižovania deficitu, by malo byť dočasne pozastavené čerpanie financií zo štrukturálnych fondov EÚ," požaduje Berlín. V krajnom prípade by mohlo prísť dokonca k úplnému škrtnutiu nároku na prostriedky, ktorých čerpanie sa zastavilo. "Takže vyplácanie prostriedkov z fondov EÚ bude závislé od solídnej fiškálnej politiky."

Členský štát, ktorý ako Grécko poruší pravidlá menovej únie, bude musieť počítať s ešte tvrdšími sankciami. Prinajmenšom na jeden rok stratí hlasovacie právo v Európskej rade. Okrem politického poníženia môže nakoniec prísť až k riadenému bankrotu, v rámci ktorého by sa príslušná krajina fakticky ocitla pod protektorátom Európskej komisie.

Schäuble predloží návrhy Berlína v piatok (21.5.) na prvom stretnutí pracovnej skupiny, ktorá pod vedením stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya bude rokovať o riešení dlhovej krízy a reforme eurozóny.

Informoval o tom Handelsblatt.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy