Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vzdušný priestor SR sa do rána uzatvárať nebude
Zdielať na

Vzdušný priestor SR sa do rána uzatvárať nebude

Zdroj: TASR

Z Bratislavy sa má lietať bez obmedzení, sopečný popol lety neovplyvní.

Pohyb popola z islandskej sopky Eyjafjallajökull, ktorý je ovplyvnený prúdením vetra, je však nevyspytateľný. "Situácia sa neustále vyvíja," upozornila Madunická. Mrak sopečného popola zasiahol momentálne od západu cez Českú republiku prakticky celé územie Slovenska, stáča sa na juhovýchod a siaha približne po územie Grécka, informoval meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Eugen Lexmann. Vzdušný priestor však zatiaľ zostáva otvorený.

Do dnešného rána bolo zatvorené susedné, viedenské letisko Schwechat. Lietadlá z neho nepremávali niekoľko hodín. Naopak, bratislavské letisko zostalo otvorené. "Všetky lety boli vybavované v rámci letového poriadku," podotkla Madunická. Sopečný popol ovplyvňuje aj situáciu na budapeštianskom letisku Ferihegy, kde meškajú prakticky všetky lety.

Vzdušný priestor SR zatiaľ kvôli vulkanickému popolu z islandskej sopky Eyjafjallajökull, ktorý sa šíri nad Európou, nie je potrebné uzatvárať. "Situácia sa zlepšila v náš prospech, do rána sa vzdušný priestor uzatvárať nebude," potvrdil hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič.

Situácia sa podľa neho priebežne monitoruje, pričom výhľad na najbližších 24 hodín sa prehodnocuje každých šesť hodín. Nové informácie budú preto známe opäť v pondelok ráno.

Najčítanejšie správy