Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pochod homosexuálov maria masívne protesty
Zdielať na
Zahraničie

Pochod homosexuálov maria masívne protesty

Zdroj: SITA

Na akciu prišli politici, pripájali sa aj na jednu aj druhú stranu

Prvý pochod homosexuálov v Litve sa začal dnes v políciou ohradenom parku v centre litovskej metropoly Vilnius. Do podujatia sa zapojilo približne 400 ľudí vrátane mnohých cudzincov a predstaviteľov európskych organizácií.

Odporcovia akcie hádzali dymové bomby a iné predmety na príslušníkov polície, ktorí Baltic Pride 2010 zabezpečovali. Ochrancovia poriadku, ktorí najmenej jednu osobu zadržali, boli nútení použiť aj slzotvorný plyn. Na bezpečnosť dohliadajú posilnené policajné zložky v počte približne 800 policajtov.

Zhromaždenie homosexuálov na brehu rieky Neris, ktorej dalo zelenú iba piatkové rozhodnutie príslušného správneho súdu, pricestovali do hlavného mesta pobaltskej republiky podporiť viacerí politici a aktivisti zo zahraničia, vrátane švédskej ministerky pre európske záležitosti Birgitty Ohlssonovej, niekoľkých europoslancov, ako aj predstaviteľov medzinárodnej organizácie pre ochranu ľudských práv Amnesty International.     

Medzi účastníkmi protidemonštrácie nechýbali viacerí litovskí politici, napríklad niekdajší primátor Kaunasu Vytautas Šustauskas, či ultrapravičiar Mindaugas Murza-Gervaldas.

Litovský odvolací súd včera rozhodol, že povolí pochod homosexuálov napriek tomu, že ho z bezpečnostných dôvodov pôvodne zakázal súd nižšieho stupňa. Najvyšší správny súd vo Vilniuse konštatoval, že právo zhromažďovania sa a prejavu garantuje Európsky dohovor a vláda je povinná tieto práva chrániť. Nižší súd predtým argumentoval, že pochod by v centre litovskej metropoly mohol vyvolať násilnosti, a preto by mal byť zakázaný.     

Podľa nedávno zverejnených prieskumov verejnej mienky je väčšina z litovskej populácie proti takémuto pochodu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy