Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kandidatúru Kaczynského podporilo 1,65 mil. ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Kandidatúru Kaczynského podporilo 1,65 mil. ľudí

Zdroj: TASR/Czarek Sokolowski

Dvojička nedávno tragicky zosnulého poľského prezidenta zozbierala 1,65 milióna podpisov

"Chcem všetkým srdečne poďakovať za podpis. Každému, kto podpísal, a každému, kto mi prejavil podporu a láskavosť," uviedol Kaczynski vo svojom prvom prejave od tragického skonu svojho brata pri leteckom nešťastí v ruskom Smolensku. "Sme presvedčení, že Poľsko má právo snívať o tom, že bude silným, spravodlivým a hrdým, a že s ním svet bude rátať," uviedol Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski ohlásil záujem kandidovať v predčasných prezidentských voľbách 26. apríla. Jeho konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) musela potvrdiť tento zámer zozbieraním 100.000 podpisov ľudí podporujúcich Kaczynského kandidatúru.

Prezidentské voľby sa v Poľsku uskutočnia 20. júna. Prezident Lech Kaczynski prišiel o život minulý mesiac pri havárii vládneho lietadla pri Smolensku v Rusku spolu s ďalšími 95 členmi oficiálnej poľskej delegácie.

Podľa prieskumov verejnej mienky má najvyššie šance na zvolenie Bronislaw Komorowski, úradujúci prezident, ktorému v prieskumoch vyslovilo podporu približne 45 percent respondentov. Kaczynského podporuje 30 percent oslovených.

Zdielať na

Najčítanejšie správy