Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Po Grécku sa do dlhovej krízy rúti aj Portugalsko
Zdielať na
Zahraničie

Po Grécku sa do dlhovej krízy rúti aj Portugalsko

Zdroj: isifa.com

V utorok proti úsporným opatreniam vlády začalo protestovať štrajkom 20.000 železničiarov a vodičov autobusov

V utorok proti úsporným opatreniam vlády začalo protestovať štrajkom 20.000 železničiarov a vodičov autobusov. Podľa odborárov sa na ňom zúčastnilo 16 dopravných podnikov a problémy s cestou do zamestnania malo asi milión Portugalčanov.

Štrajk má pokračovať ešte aj dnes. Od pondelka nepracujú poštári a v máji chcú štrajkovať vodiči nákladných automobilov.

Vláda v marci navrhla opatrenia na zníženie deficitu štátneho rozpočtu, ktorý dosiahol vlani 9,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Medzi opatreniami na konsolidáciu štátnych financií je zníženie sociálnych výdavkov, zrušenie daňových úľav pre určité skupiny osôb a zvyšovanie platov vo verejných službách má zostať pod ročnou mierou inflácie. Úsporné opatrenia sa majú realizovať v nasledujúcich štyroch rokoch.

Štátny dlh Portugalska dosiahol 77 % HDP. A podľa prognózy Európskej komisie v najbližších štyroch rokoch vzrastie na 90 % HDP.

Lisabon musí do 20. mája splatiť investorom 5,6 miliardy eur a tento rok im spolu treba vrátiť celkom 17 miliárd eur. Portugalsko nemá zatiaľ problémy na finančných trhoch so získavaním peňazí. V tomto štvrťroku vydá vláda štátne obligácie v hodnote 10 miliárd eur. Na trhu je o ne záujem, hoci Portugalsko platí za požičané peniaze čoraz vyššie úroky.

Ratingové agentúry hodnotia úverovú spoľahlivosť Portugalska čoraz skeptickejšie. Agentúra Standard & Poor's v utorok znížila rating krajiny od dva stupne z A+ na A-. Pre krajinu bude ťažkým aj nasledujúci rok, v ktorom bude musieť splatiť 15,9 miliardy eur, kým v roku 2012 majú byť jej splátky 8,3 a v roku 2013 najmenej 8,2 miliardy eur.

Podľa predbežných výsledkov mal vlani portugalský HDP hodnotu 167,34 miliardy eur, v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesol o 2,8 %. Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zdielať na

Najčítanejšie správy