Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Na zasadaní Rady Európy sa zúčastnil jediný Slovák
Zdielať na
Zahraničie

Na zasadaní Rady Európy sa zúčastnil jediný Slovák

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Neúčasť slovenských delegátov na tohtotýždňovom Parlamentnom zhromaždení RE vyvolala kritiku zo strany Štrasburgu

Podpredseda PZ RE Jean-Claude Mignon označil za "osobitne poľutovaniahodné, že len jeden člen slovenského parlamentu sa mohol zúčastniť na zasadnutí, a urobil tak na vlastné náklady".

Slovensko v Štrasburgu zastupoval z piatich delegovaných poslancov len József Berényi (SMK). Prebiehajúce rokovanie PZ RE sa totiž krylo so schôdzou NR SR, ktorá preto do Štrasburgu svoju delegáciu nevyslala.

"Termíny parlamentného zasadnutia Rady Európy sú známe niekoľko mesiacov dopredu, takže predseda NR SR Pavol Paška mohol zvolať parlament tak, aby sa tieto termíny neprekrývali," povedal Berényi. 

Účasť delegátov zasadnutí by mal podľa jeho slov hradiť slovenský parlament. "Ja som v Štrasburgu čiastočne na vlastné a čiastočne na stranícke náklady," dodal Berényi.

Podľa francúzskeho poslanca Mignona by sa mal šéf PZ RE Mevlüt Cavusoglu v otázke neúčasti obrátiť na slovenskú stranu a nedovoliť, aby dochádzalo k takýmto situáciám v budúcnosti.

"Bolo veľmi poľutovaniahodné, že niektorým členom a delegáciám bolo zabránené v účasti, keďže všetci poslanci by mali byť schopní reprezentovať svojich voličov v Štrasburgu," povedal Mignon podľa zápisu z pondelňajšieho vystúpenia, zverejneného na internetovej stránke PZ RE.

Neúčasť slovenskej delegácie na činnosti PZ RE kritizoval aj španielsky socialistický poslanec Díaz Tejera. "Nie je správne, že sa slovenská delegácia nemohla zúčastniť schôdzky," povedal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy