Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tisíce Ukrajincov vyšli protestovať
Zdielať na
Zahraničie

Tisíce Ukrajincov vyšli protestovať

Zdroj: TASR/Peter Dejong/ilustračné

Dôvodom je dohoda s Ruskom o predĺžení pobytu ruskej čiernomorskej flotily na Kryme

Bývalá premiérka Julija Tymošenková zhromaždeniu povedala, že opozičné sily sa musia spojiť a bojovať proti dohode, ktorú v stredu podpísal nový prezident Viktor Janukovyč s ruským lídrom Dmitrijom Medvedevom.

Tymošenková je presvedčená, že dohodou s Ruskom stráca Ukrajina kontrolu nad vlastným územím. Regionálne parlamenty západoukrajinských regiónov už vyzvali ukrajinský najvyšší súd na začatie vyšetrovania prezidenta Janukovyča za zradu. Začínajú sa tak napĺňať varovania, že dohoda s Ruskom môže spôsobiť nezhody medzi východom a západom krajiny.

Východ Ukrajiny inklinuje k Rusku, kým západ vzhliada k Európe a USA a dúfa v členstvo v EÚ a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Ukrajina a Rusko sa v stredu definitívne dohodli na riešeniach v dvoch strategických oblastiach - Kyjev dostane ruský zemný plyn o tretinu lacnejšie a na oplátku môžu ruské námorné sily zostať na krymskej čiernomorskej základni minimálne ďalších 25 rokov po skončení súčasného prenájmu. Ten mal vypršať v roku 2017. Dohoda dokumentuje výrazné zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami po výmene na najvyšších ústavných postoch na Ukrajine.

Minulé spory medzi Kyjevom a Moskvou sa naplno prejavili začiatkom roku 2009, keď došlo k úplnému zastaveniu dodávok ruského plynu cez Ukrajinu do Európy, v dôsledku čoho zostala v tuhej zime odrezaná od tejto suroviny veľká časť starého kontinentu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy