Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Janukovyča označujú za zradcu
Zdielať na
Zahraničie

Janukovyča označujú za zradcu

Zdroj: TASR

Západoukrajinské regióny vyzývajú ukrajinský najvyšší súd na začatie vyšetrovania

Za tú zástupcovia západných regiónov označujú jeho stredajšiu dohodu s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom o predlžení pobytu ruskej čiernomorskej flotily na Kryme o ďalších 25 rokov výmenou za 30-percentnú zľavu na ruský zemný plyn.

Začínajú sa tak napĺňať varovania pozorovateľov a ukrajinských médií, že prelomová dohoda z Charkova môže spôsobiť nezhody medzi východom a západom krajiny, ktoré podľa najradikálnejším predpovedí môžu skončiť rozpadom rozdelenej Ukrajiny. Východ krajiny totiž inklinuje k Rusku, kým západ vzhliada k Európe a USA a dúfa v členstvo v EÚ a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Podľa rezolúcie, ktorú v piatok schválil regionálny parlament v západoukrajinskom regióne Ľvov, "Janukovyč zradil záujmy našej krajiny a preto žiadame najvyšší súd, generálneho prokurátora a parlament o jeho odvolanie pre najvyššiu zradu". Dokument s podobným obsahom prijal aj susedný región Ternopiľ, podľa ktorého "prezident prekročil všetky hranice" a dohodu, ktorú podpísal označuje za "hanebnú kapituláciu".

Podľa schválenej rezolúcie totiž Janukovyč "nemôže politicko-vojenskú bezpečnosť krajiny vymeniť za lacnejší plyn". Obdobný dokument odsudzujúci charkovskú dohodu by mal v sobotu schváliť aj parlament v regióne Ivano-Frankivsk. Na sobotu zároveň opozícia pripravuje aj demonštrácie v Kyjeve. 

Ukrajina a Rusko sa v stredu definitívne dohodli na riešeniach v dvoch strategických oblastiach - Kyjev dostane ruský zemný plyn o o tretinu lacnejšie a na oplátku môžu ruské námorné sily zostať na krymskej čiernomorskej základni minimálne ďalších 25 rokov po skončení súčasného prenájmu. Ten mal vypršať v roku 2017.

Dohodli sa na tom prezidenti oboch krajín - Dmitrij Medvedev a jeho ukrajinský kolega Viktor Janukovyč. Dohoda dokumentuje výrazné zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré mali v uplynulých rokoch viacero konfliktov.

Zmena prišla po výmene na najvyšších ústavných postoch na Ukrajine - deklarovaných prozápadných politikov, prezidenta Viktora Juščenka a premiérku Juliju Tymošenkovú, vystriedali Janukovyč a nový premiér Mykola Azarov. 

Minulé spory medzi Kyjevom a Moskvou sa naplno prejavili začiatkom roku 2009, keď došlo k úplnému zastaveniu dodávok ruského plynu cez Ukrajinu do Európy, v dôsledku čoho zostala v tuhej zime odrezaná od tejto suroviny veľká časť starého kontinentu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy