Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Taxikár sa priznal k príprave atentátu na newyorské metro
Zdielať na
Zahraničie

Taxikár sa priznal k príprave atentátu na newyorské metro

Zdroj: YOUTUBE

Zarein Ahmedzay priznal vinu za plánovanie bombového útoku na newyorské metro

Zarein Ahmedzay je druhým Afgancom, ktorý sa priznal k príprave septembrového bombového atentátu. Hrozí mu doživotné väzenie.

Americký občan narodený v Afganistane pred federálnym súdom v newyorskej štvrti Brooklyn priznal, že pripravoval použitie zbraní hromadného ničenia a vrážd v zahraniční a že poskytoval materiálnu podporu teroristickej sieti al-Káida, vedenej Usámom bin Ládinom.

Ahmedzay je bývalým spolužiakom Nadžibulláha Zazího, ktorý už začiatkom tohto roka priznal, že dostal zbrane aj výcvik od al-Káidy a pripravoval samovražedný bombový útok na newyorské metro v čase dopravnej špičky. Atentát plánoval spolu s Ahmedzayom a s tretím komplicom, takisto spolužiakom zo strednej školy. Príprava im trvala niekoľko dní a chceli ho uskutočniť po ôsmom výročí teroristických útokov 11. septembra 2001.

Newyorskí prokurátori dnes na federálnom súde v Brooklyne uviedli, že dvaja vodcovia al-Káidy sa v Pakistane stretli s podozrivými newyorskými teroristami a prikázali im, aby uskutočnili samovražedný bombový útok na mestský systém metra.

Dvoma lídrami al-Káidy boli podľa prokurátorov vysokopostavený agent Sálih as-Somálí a Rašíd Raúf. Obaja zahynuli vlani pri útokoch armády v Pakistane.  

Zdielať na

Najčítanejšie správy