Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Žaloba na pápeža mu neprejde!
Zdielať na
Zahraničie

Žaloba na pápeža mu neprejde!

Zdroj: Dana

Podľa zástupcu Vatikánu je žaloba údajnej obete jedného kňaza neopodstatnená a pápeža nemôžu stíhať v inom štáte

Právny zástupca Vatikánu Jeffrey Lena však tvrdí, že žaloba Američana na pápeža Benedikta XVI. a dvoch ďalších hodnostárov rímskokatolíckej cirkvi je len pokusom zneužiť sporadické tragické udalosti na všeobecný útok proti rímskokatolíckej cirkvi.

Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi je zároveň aj hlavou suverénneho štátu, disponuje diplomatickou imunitou a preto nemôže byť stíhaný v inom štáte, píše sa v komuniké vatikánskeho právnika.

Murphy čelí obvineniam z útoku na asi 200 detí počas svojho 20-ročného pôsobenia na škole pre nepočujúce deti v Milwaukee. V roku 1974 prešiel do druhej diecézy, nikdy ho však nevyšetrovali ani nezbavili privilégií.      

Cirkevný proces sa začal v roku 1996 po tom, čo Vatikán dostal list od Murphyho biskupa. Nedokončili ho však, pretože Murphy v roku 1998 zomrel.      

Jeff Anderson, právnik údajnej obete, tvrdí, že Vatikán prípad zanedbal. "To, čo chceme dosiahnuť, je, aby Vatikán vydal tajomstvá, ktoré má v záznamoch," povedal pre BBC.     

Obeť napísala vtedajšiemu vatikánskemu tajomníkovi Angelovi Sodanovi v roku 1995 list, v ktorom žiadala o exkomunikovanie kňaza Murphyho. BBC nahliadla do kópií dokumentov, ktoré boli odovzdané súdu. Medzi nimi je aj sedemstranový list pre pátra Murphyho, v ktorom obeť opisuje údajné zneužívanie a jeho dopad na ňu. "Ste si vedomý, že ste mi zruinovali celý život?" uvádza sa v liste.      

Muž ďalej tvrdí, že jeden z chlapcov, ktorých Murphy zneužíval, neskôr spáchal samovraždu. Žalobca uviedol, že Vatikán na jeho list neodpovedal, a ani na druhý, ktorý poslal o niekoľko mesiacov neskôr.

Zdielať na

Najčítanejšie správy