Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Polícia obvinila vedenie Maďarskej gardy
Zdielať na

Polícia obvinila vedenie Maďarskej gardy

Zdroj: TV JOJ

Veliteľ gardy a jeho dvaja spoločníci sú podozriví zo zneužitia práva na zhromažďovanie a z poburovania voči úradnému rozhodnutiu.

Podľa dnešnej informácie maďarskej tlačovej agentúry MTI kriminalisti vypočuli vyše 100 svedkov, okrem iného aj zakladajúcich členov gardy, z ktorých mnohí z organizácie už vystúpili, pretože "garda sa odklonila od pôvodných cieľov".

Polícia zistila, že Maďarská garda je organizáciou fungujúcou a postavenou na princípoch vojenskej hierarchie. Zrejmým cieľom gardy je udržiavať poriadok popri polícii, alebo namiesto nej, teda narušenie monopolu štátu v oblasti ochrany poriadku.

Budapeštiansky odvolací súd právoplatne rozhodol o zrušení spolku i hnutia Maďarská garda 2. júla 2009. Napriek tomu gardisti neskončili úplne so svojou činnosťou. Vodcovia extrémne pravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, ktorého predseda Gábor Vona gardu založil, avizovali vo volebnej kampani pred aprílovými parlamentnými voľbami, že ak by sa dostali k moci, obnovili by činnosť gardy.

Najčítanejšie správy