Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
USA pochybujú, že sa KĽDR pripravuje na jadrový test
Zdielať na

USA pochybujú, že sa KĽDR pripravuje na jadrový test

Zdroj: TASR/Ron Edmonds

"Máme pochybnosti v súvislosti so zverejnenou správou," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí P. J. Crowley.

"Máme pochybnosti v súvislosti so zverejnenou správou," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí P. J. Crowley. Ďalší jadrový test by ešte viac izoloval Pchjongjang a skomplikoval už beztak problematickú jadrovú diplomaciu.

Juhokórejský minister zahraničných vecí Ju Mjung-hwan dnešnú správu juhokórejskej televízie YTN odmietol s tým, že Soul pre ňu nevidí žiaden dôkaz. "Pokiaľ by Severná Kórea robila takéto prípravy, došlo by k príslušným okolnostiam, ktoré môžu byť zaznamenané... Neexistujú žiadne spravodajské informácie o takýchto okolnostiach," povedal Ju Mjung-hwan novinárom.

Televízia YTN citovala nemenovaného diplomata s tým, že prípravy KĽDR sa začali vo februári a zahŕňajú úroveň technickej spôsobilosti, ktorá je významne zdokonalená oproti prvým dvom testom.

Komunistická krajina vyše roka bojkotuje medzinárodné rozhovory o jadrovom odzbrojení. Po druhom jadrovom teste z mája 2009 OSN uvalila na Pchjongjang nové sankcie.

KĽDR, sledovaná americkými špionážnymi satelitmi, môže podľa analytikov ľahko signalizovať prípravy na jadrovú skúšku presunom príslušných zariadení, neznamená to však, že k výbuchu dôjde v blízkom čase.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy