Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Uskutočnili sa testovacie lety, sopka chrlí popol ďalej
Zdielať na

Uskutočnili sa testovacie lety, sopka chrlí popol ďalej

Testovacie lety zatiaľ plánujú urobiť letecké spoločnosti KLM a Lufthansa.

KLM uskutočnila jeden testovací let v sobotu, pričom nebolo zaznamenané nijaké očividné poškodenie lietadla. Desať testovacích letov urobila aj nemecká letecká spoločnosť Lufthansa.

"Cieľom týchto testovacích letov je urobiť v holandskom vzdušnom priestore merania ohľadom možných následkov popola na časti lietadla," uviedlo holandské ministerstvo dopravy.

Meteorologický inštitút na Islande v raňajších hodinách oznámil, že aktivita sopky sa neznížila. Vulkán stále chrlí do atmosféry veľké množstvo dymu a popola, uviedla DPA.

Vietor vo vyšších polohách ženie mračno sopečného popola smerom na juh európskeho kontinentu. V oblasti okolo sopky už spadlo veľké množstvo popola.

Ani merania seizmickej aktivity v okolí ľadovca Eyjafjalla nevykazujú známky útlmu. Vzdušný priestor mnohých európskych krajín zostáva uzavretý.

Vzdušný priestor v Nemecku dnes ostane uzavretý najmenej do 20.00 hod., pôvodne to malo byť do 14.00 hod. Zákaz lietania predĺžila aj Veľká Británia, kde vzdušný priestor predbežne zostáva uzavretý až do večera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy