Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lety do Európy sú zrušené
Zdielať na
Zahraničie

Lety do Európy sú zrušené

Zdroj: TASR/ilustračné

Qantas Airways a singapurské aerolínie zrušili dnes pre erupciu sopky na Islande všetky lety do Európy

"Lety do Európy sú zrušené. Nie je nádej, že by sa uskutočnili," povedal hovorca Qantas David Epstein novinárom. Ohrozené sú podľa neho aj sobotňajšie odlety.

Keďže väčšinu vzdušného priestoru nad severom Európy zahalil mrak sopečného popola, prijali rovnaké opatrenie aj Singapore Airlines, ktoré zrušili sedem letov do a z Londýna, Manchestra, Mníchova, Amsterdamu a Paríža.

V Nemecku momentálne neprijímajú lietadlá letiská v Hamburgu, Berlíne (Tegel a Schönefeld), Hannoveri, Düsseldorfe, Brémach, ako aj Münster/Osnabrück a Kolín/Bonn. Toto opatrenie platí do 8.00 h SELČ, no zrejme ho predĺžia na celý deň.

Na zatvorenie sa pripravuje aj najväčšie nemecké letisko vo Frankfurte nad Mohanom. "Očakávame, že Frankfurt nad Mohanom bude od 9.00 h SELČ patriť k postihnutým oblastiam," povedal hovorca letiska s tým, že prevádzka je garantovaná do 8.00 h SELČ.

Minimálne do dnešnej 20.00 h SELČ zostáva zatvorená väčšina britských letísk. Letová správa rozhodla o predĺžení termínu po tom, čo sa situácia počas noci nezlepšila. Niekoľko letov sa bude môcť uskutočniť len medzi Severným Írskom a západnými škótskymi ostrovmi, resp. medzi Glasgowom a Prestwickom. Povolenie by mali dostať aj severoatlantické lety do a z Glasgowa, Prestwicku a Belfastu.

Vo Francúzsku sú od štvrtka 23.00 h SELČ zatvorené obe parížske letiská Charles-de-Gaulle a Orly. Najmenej do 14.00 h nebude fungovať ani ďalších 23 letísk.

Pasažieri zostali uväznení aj na amerických letiskách

Tisíce pasažierov zostali vo štvrtok čakať na amerických letiskách po tom, ako boli zrušené lety do Veľkej Británie, Francúzska, Belgicka, Holandska, Dánska, Írska, Švédska, Fínska a Švajčiarska. Dôvodom je oblak sopečného popolčeka nad časťou Európy, ktorý chrlí sopka na Islande.

Na americkom letisku v Los Angeles postihlo zrušenie letov prakticky všetkých pasažierov spoločností British Airways a Lufthansa. Európske lety museli zrušiť aj Air New Zealand, American Airlines a United Airlines.

Podľa aktuálnych informácií by sa lety mohli obnoviť najskôr v piatok o 05.00 h pacifického času (11.00 h SELČ). Ale keďže sopka bola aktívna ešte aj vo štvrtok, tento termín sa môže posunúť. Mnoho cestujúcich v Los Angeles sa preto rozhodlo ubytovať sa v letiskových hoteloch. Veľká časť tranzitujúcich pasažierov však nemá prístup k svojej batožine, pretože tá už bola naložená do lietadiel.

Zaoceánskym letom bráni vulkanický mikropopol, ktorý je pre letecké motory veľmi nebezpečný. Môže viesť k ich zastaveniu a ovplyvniť výsledky meracích zariadení.

Americké médiá označili výpadok leteckej prepravy za najväčší od útokov z 11. septembra 2001. Niektorí dokonca považujú prerušenie prepravy za najvážnejšie od druhej svetovej vojny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy