Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pre vulkán zrušili štvrtinu európskych letov
Zdielať na
Zahraničie

Pre vulkán zrušili štvrtinu európskych letov

Zdroj: TASR/Scott Heppell/ilustračné

Výbuch sopky vyhnal do vzduchu množstvo sopečného prachu, ktorý bráni realizácii letov

"V dejinách európskej leteckej dopravy čelíme takémuto fenoménu prvý raz," povedal Brian Flynn, zástupca vedúceho operačného strediska spoločnosti Eurocontrol na tlačovej konferencie v Bruseli.     

Lety budú možno zrušené aj zajtra, dodal Flynn. Podľa jeho slov sa počas dňa s normálnou prevádzkou uskutoční v európskom vzdušnom priestore asi 28 000 letov.    

Počas najbližších hodín budú uzavreté aj letiská na severe Francúzska vrátane Štrasburgu a Paríža. Letiská vo francúzskych mestách na severe krajiny, medzi inými aj v Calais a Lille, zatvorili od 17. hodiny (SELČ), ostatné na západe a východe zatvoria najneskôr do 23. (SELČ). Nie je zrejmé, kedy ich znovu otvoria.

Najmenej 36 letov muselo dnes zrušiť aj medzinárodné letisko v Prahe.

Podľa hovorkyne pražského letiska Michaely Lagronovej boli odvolané prílety a odlety z a do Londýna, Manchestru, Dublinu, Osla, Štokholmu, Kodane, Göteborgu a Bruselu.     

Podľa predpovede českých meteorológov, severné a severozápadné prúdenie vzduchu prinesie prach z islandskej sopky až do Česka. Leteckú dopravu by to v ČR síce poznamenať nemalo, jemný prach by však mohol prekvapiť vodičov. Môže im to znížiť viditeľnosť alebo sa im na karosérie áut môže usadzovať prach, ktorý možno zaregistrujú i astmatici.

Zdielať na

Najčítanejšie správy