Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poľsko-ruské zmierenie je teraz možné
Zdielať na
Zahraničie

Poľsko-ruské zmierenie je teraz možné

Zdroj: TASR/Harry Hamburg

"Nemyslím si, že zo strany Ruska je to hra. Je to čosi úprimné. A veľmi nové," myslí si poľsko-americký politológ Zbigniew Brzezinski

"V tejto tragickej situácii sú pozitívne možnosti. Prezident zahynul počas veľkej púte za pravdou, nezávislosťou a zmierením. Reakcia Ruska po tragickej nehode vytvára priaznivú situáciu pre zmierenie - subjektívne, ale aj objektívne. To je cítiť," povedal poľským novinárom Brzezinski, poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť v rokoch 1977-1981

"Nemyslím si, že zo strany Ruska je to hra. Je to čosi úprimné. A veľmi nové. Preto existujú nové, nečakané možnosti hlbšieho poľsko-ruského zmierenia..." uviedol Brzezinski.

Slávny a uznávaný politológ poľského pôvodu zdôraznil politickú dôležitosť takéhoto zmierenia, ktoré rozsahom prekročí rámec poľsko-ruských vzťahov.

"Ak sa uskutoční, bude geopoliticky možno rovnako významné, ako poľsko-nemecké zmierenie a už skoršie poľsko-francúzske zmierenie. Zmení to mapu Európy a ponúkne väčšiu bezpečnosť, nielen Poľsku, ale tiež napríklad Estónsku či Ukrajine a dokonca aj Gruzínsku," vysvetlil Brzezinski.

Telá 71 poľských obetí sobotňajšej havárie lietadla pri ruskom Smolensku identifikovali do dnešného rána. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP. Pád stroja si vyžiadal životy 96 ľudí vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy