Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Tisíce Haiťanov musia evakuovať kvôli riziku záplav
Zdielať na

Tisíce Haiťanov musia evakuovať kvôli riziku záplav

Približne 7500 Haiťanov čaká do desiatich dní presťahovanie kvôli vysokému riziku povodní a zosuvov pôdy.

Haiťania, ktorí od katastrofy bývajú na golfovom ihrisku, museli vziať svoje veci a nasadnúť do autobusov. Tie ich odviezli do nového provizórneho domova - Corail-Cesselesse - extrémne suchej a prašnej oblasti asi 15km od hlavného mesta Port-au-Prince.

REUTERS

"Povedali nám, že tam budeme mať vodu a kúpeľne a že v blízkosti bude škola," vyjadrila sa presídlená Haiťanka. Je jednou z približne 7.500 obyvateľov, ktorých chce OSN a americké neziskové organizácie do 10 dní presunúť kvôli vysokému riziku povodní a zosuvov pôdy. Humanitárni pracovníci však stále nevedia, kam umiestnia približne 1.500 z nich, pretože v Corail-Cesselesse nie je dosť miesta.

REUTERS

Humanitárni pracovníci mali len týždeň na to, aby našli miesto vhodné na presídlenie tisícov ľudí a aby pripravili jeho organizáciu. Podarilo sa im narýchlo zhotoviť tábory, ktoré však plnia len najzákladnejšie životné potreby.

Obdobie dažďov na Haiti oficiálne začína 1. mája, ale občasné zrážky už Haiťanom nahnali strach, a to oprávnene. Karibik sa totiž pripravuje "nezvyčajne aktívne obdobie hurikánov".

Ostrov je kvôli rozsiahlemu odlesneniu a erózii náchylný na lavíny bahna a záplavy. V roku 2004 si takéto udalosti vyžiadali na ostrove tisíce obetí a ďalších 800 ľudí zahynulo počas hurikánov v roku 2008.

Zahraniční pracovníci kritizujú vládu z nedostatočnej schopnosti plánovania a upozorňujú, že "budúce opatrenia sa nemôžu robiť tak narýchlo"

V kempoch tiež treba zaručiť väčšiu bezpečnosť. Prípady sexuálneho zneužitia sú v nich na dennom poriadku. Šokujúci prípad sa stal nedávno, keď boli nahlásené znásilnenia dvoj- a sedemročného dievčatka.

Najčítanejšie správy