Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
"Artjom sa nás chystal zabiť," tvrdí adoptívna matka
Zdielať na

"Artjom sa nás chystal zabiť," tvrdí adoptívna matka

Američanka, ktorá vrátila adoptovaného 8-ročného ruského chlapca a vyvolala tak ostrú nevôľu ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, tvrdí, že chlapec sa vyhrážal jej rodine smrťou.

Slobodná zdravotná sestra Torry Hansenová tak veľmi túžila po dieťati, že bola ochotná prekonať dve najčastejšie obavy potenciálnych adoptívnych rodičov - prijať staršie dieťa a ešte aj z cudzej krajiny.

Torrina matka Nancy Hansenová potvrdila, že násilné správanie Arťu Savelieva, ktorému dali meno Justin, zašlo tak ďaleko, že rodina sa začala obávať o svoju bezpečnosť. Nový člen rodiny sa totiž vyhrážal, že spáli ich dom do tla, čo ženy dotlačilo až k šokujúcej reakcii: posadili Arťu samého do lietadla s odkazom, že ho už nechcú. "Snažila som sa dať tomuto dieťaťu všetko, čo som mohla, ale je mi ľúto. Pre bezpečnosť mojej rodiny, priateľov a mňa samej, si viac neželám byť matkou tohto dieťaťa," napísala na lístok.  

Lavrov po incidente vyzval na zastavenie adopcií ruských detí americkými rodinami a americké úrady 33-ročnú Torry vyšetrujú. Jej matka však trvá na tom, že Torrine úmysly boli čestné. "Zámerom mojej dcéry bolo mať rodinu a zámerom mojej rodiny bolo milovať to dieťa," povedala pre agentúru AP.

Podľa Nancy im ruské úrady v septembri 2009 tvrdili, že chlapec je zdravý, čo teraz označuje za klamstvo. "Predstavitelia ruského sirotinca ju (Torri) úplne oklamali, lebo sa ho chceli zbaviť," tvrdí Nancy.  

Po príchode do Tennessee sa zdalo, že vychudnutá sirota je v krajine koní šťastná, ale problémy so správaním začali čoskoro: útočil, vrieskal a pľul na novú matku a vyhrážal sa, že zabije členov rodiny. To sa dialo najmä ak nedostal, čo chcel - či už videohru alebo hračky. "Nakreslil obrázok nášho horiaceho domu a každému povedal, že spáli náš dom s nami vo vnútri," tvrdia Hansenovci s tým, že sa začali báť o svoju bezpečnosť. "Najprv sme si mysleli, že láskou mu môžeme pomôcť, ale mýlili sme sa," hovoria.

Experti na adopcie varujú, že mnohé rodiny sú svojou túžbou po adopcii zaslepené natoľko, že si neuvedomia, čím si museli siroty prejsť, a to najmä staršie deti, ktoré niekto opustil alebo zanedbával.

Torri tvrdí, že sa pokúšala dostať dieťa k psychológovi, ale nikdy sa jej to nepodarilo. Svoje úsilie sa rozhodli ukončiť, keď chlapec zaútočil soškou na svoju tetu. Kúpili letenku a našli muža v Rusku, ktorému zaplatili 200 dolárov, aby ho vyzdvihol na letisku a odovzdal na ruskom ministerstve školstva. Ruské úrady informovali, že odkedy kauza prepukla, evidujú už záujem niekoľkých ruských rodín prisvojiť si malého Arťu.

Najčítanejšie správy