Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obama a Medvedev si našli čas aj na Temelín
Zdielať na
Zahraničie

Obama a Medvedev si našli čas aj na Temelín

Zdroj: TASR/Alex Brandon

O lukratívny kontrakt v Temelíne sa uchádzajú ruská spoločnosť Atomstrojexport a americká spoločnosť Westinghouse

O lukratívny kontrakt v Temelíne sa uchádzajú ruská spoločnosť Atomstrojexport a americká spoločnosť Westinghouse. Kontrakt v Temelíne bude mať hodnotu niekoľkých miliárd eur a výber dodávateľskej firmy môže mať dopad aj na neskoršie zvažované vybudovanie dvoch nových blokov v druhej českej JE Dukovany.     

Nevidím dôvod, aby som prezrádzal, čo zašepkal jeden prezident, druhý prezident. Férovo a spravodlivo by som povedal, že obaja to spomenuli, ale ani jeden netlačil väčším spôsobom, než by pre mňa bolo prijateľné a férové,“ vysvetlil Klaus po tom, ako sa dnes ešte raz krátko stretol s prezidentom USA Barackom Obamom pred jeho odletom z ČR.     

Návštevu prezidentov Ruska a USA, ktorí si Prahu zvolili za miesto pre svoj summit a podpis odzbrojovacej dohody, český prezident zhodnotil vysoko pozitívne. Kladne, podľa slov Václava Klausa, pražské stretnutie hodnotili aj obaja hostia. Obdobné reakcie prišli aj zo zahraničia.     

Záver návštevy prezidenta USA Baracka Obamu v Prahe priniesol aj prekvapenie v podobe oficiálnej žiadosti Washingtonu o súhlas s menovaním nového veľvyslanca USA v Prahe. Jeho meno zostáva zatiaľ tajomstvom, bol však členom americkej delegácie v Prahe.

Post veľvyslanca USA v ČR je prázdny už 15 mesiacov - od konca roku 2008. Žiadosť o agremán, a dnes aj osobné predstavenie nominanta Barackom Obamom Václavovi Klausovi, prišli po tom, ako český prezident včera prezidenta USA požiadal o skoré obsadenie tohto diplomatického postu.     

Usmieval som sa, keď deväť hodín po tom (rozhovore s Obamom) sme dostali návrh budúceho veľvyslanca so žiadosťou o agremán. Celá táto akcia to urýchlila, a ja pevne verím, že onedlho tu konečne bude nový americký veľvyslanec. Aj toto bolo potrebné,“ komentoval pokrok prezident Klaus.  

Zdielať na

Najčítanejšie správy