Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Počet obetí banského nešťastia sa zvýšil na 14
Zdielať na
Zahraničie

Počet obetí banského nešťastia sa zvýšil na 14

V severnej Číne došlo 28. marca k zaplaveniu uhoľnej bane

Po ostávajúcich 24 nezvestných sa v podzemí naďalej pátra. V lokalite, v ktorej záchranári predpokladajú nezvestných, je pravdepodobne vysoký stav vody, čo pátranie ďalej komplikuje.

Riešením nie je ani odčerpanie vody, pretože zaplavená oblasť pripomína obrovský močiar. Aj keď je tam množstvo kyslíka pomerne nízke, s hladinou plynov nemajú záchranári problémy.

V inkriminovanom čase pracovalo v bani 261 baníkov, z ktorých sa 108 podarilo v krátkom čase dostať na povrch. Po ôsmich dňoch dostali záchranári do bezpečia ďalších 115 uväznených baníkov. Väčšina z nich bola podľa čínskych zdrojov v stabilizovanom stave. Mnohí sa v čase zaplavenia bane nachádzali na pracovnej plošine, ktorá sa neocitla pod vodou, iní mali však menej šťastia.

Niekoľko z nich sa napriek snahe záchranárov muselo zaobísť po celý čas tak bez stravy, ako aj bez pitnej vody. U väčšiny boli zrejmé dôsledky podchladenia, dehydratácie, nízkeho krvného tlaku, u niektorých sa prejavili kožné problémy, u iných symptómy šoku.

Zastarané technické vybavenie a časté nedodržiavanie bezpečnostných štandardov robia z čínskych baní najnebezpečnejšie na planéte a s najvyššou úmrtnosťou v celosvetovom meradle. Vlani tam pri nešťastiach zahynulo 2631 baníkov. Doteraz vôbec najhorší bol rok 2002, keď našlo v čínskych baniach smrť až 6995 baníkov.  

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy