Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Brazília: Prudké dažďe utopili desiatky ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Brazília: Prudké dažďe utopili desiatky ľudí

Niektoré štvrte Ria de Janeira poskytujú obraz skazy

Najprudšie zrážky za viac ako 40 rokov spôsobili úplné zlyhanie dopravy. Viaceré tunely kvôli zaplaveniu zavreli. Niektoré štvrte Ria poskytujú obraz skazy - domy sú pod vodou, masy bahna a skál blokujú ulice.

V nasadení boli tisíce hasičov, ktorí sa snažili dostať ľudí z trosiek domov. V niektorých častiach mesta na Cukrovej homoli napadlo od pondelka večera dvojnásobné množstvo zrážok ako inak za celý apríl.

Meteorológovia predpovedajú ďalšie zrážky. Ohrození sú najmä obyvatelia chudobných štvrtí na pahorkoch. Provizórne a ilegálne postavené domy strhávajú lavíny blata. Len v samotnom Riu hlásili 140 zosuvov pôdy.

Kvôli počasiu brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v utorok zmenil program návštevy v Riu. Prisľúbil pomoc a vyzval na minútu ticha za obete. Zdôraznil však, že takéto zrážky sú nezvyčajné.

Brazílska metropola sa pripravuje na futbalové majstrovstvá sveta v roku 2014 a olympijské hry v roku 2016. V júni a júli, kedy sú podujatia naplánované, však nezvykne tak pršať.

"Neprší každý deň, ako nie je každý deň zemetrasenie na Haiti alebo v Čile. Zvyčajne sú mesiace jún a júl pokojnejšie," povedal v tejto súvislosti brazílsky prezident.

Zdielať na

Najčítanejšie správy