Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sumatru postihlo silné zemetrasenie
Zdielať na
Zahraničie

Sumatru postihlo silné zemetrasenie

Otrasy pôdy v Indonézii dosiahli 7,2 stupňov Richterovej škály

Po prvom silnom otrase v sile 7,2 stupňov Richterovej škály zaznamenali v regióne viacero následných otrasov. Ich epicentrum bolo na malom ostrove Simeulue ležiacom západne od Sumatry.

SITA

Tisíce ľudí utekali v panike zo strachu pred cunami zo svojich domovov, informovali tamojšie médiá. Varovanie pred prílivovými vlnami však po dvoch hodinách úrady zrušili.

Prvé informácie Amerického geologického úradu hovorili o zemetrasení s magnitúdou 7,8. Medzitým Indonézska meteorologická a geologická agentúra (BMG) upresnila aj epicentrum otrasov zeme, ku ktorým došlo o 5.15 miestneho času (00.14 h SELČ). Ležalo 75 km juhovýchodne od mesta Sinabang ostrove Simeuleu v podmorskej hĺbke 34 km.

V poslednom čase došlo v tomto regióne k viacerým otrasom zeme. Nezvyčajne silné zemetrasenie s magnitúdou 9,2 zasiahlo túto oblasť pred vyše piatimi rokmi a vyvolalo cunami, ktoré zabilo vyše 170.000 ľudí a pol milióna ich zostalo bez strechy nad hlavou.

Indonézia sa rozkladá na takzvanom tichomorskom Ohňovom kruhu, čo je oblasť s intenzívnou seizmickou aktivitou v Tichom oceáne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy