Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
USA zverejnili novú jadrovú doktrínu
Zdielať na
Zahraničie

USA zverejnili novú jadrovú doktrínu

Zdroj: TASR/Ron Edmonds

Doktrína redukuje úlohu a počet jadrových zbraní.

Novú doktrínu dnes na brífingu v Pentagóne zverejnil minister obrany Robert Gates, ktorý povedal, že by mohla viesť k svetu bez jadrových zbraní.

Spojené štáty americké - jediný štát, ktorý doteraz použil jadrové bomby počas vojny, redukujú počet svojich potenciálnych jadrových cieľov a obmedzujú okolnosti, za ktorých bude možné strategické zbrane použiť.

Nová doktorína podľa vyjadrenia Pentagónu neohrozí bezpečnosť USA ani jeho spojencov. Gates povedal, že USA budú aj v rámci novej jadrovej politiky pokračovať vo vývoji raketových obranných systémov. Nová doktrína konštatuje, že hlavnou úlohou jadrových zbraní je zabrániť jadrovému útoku.

Obnovenú jadrovú doktrínu vyžaduje Kongres každoročne. Obama však očakávania nastavil vysoko, keď sľúbil skoncovať s myslením z čias studenej vojny. Nobelovu cenu za mier získal aj za svoju víziu sveta bez jadrových zbraní. Nová doktrína redukuje množstvo a úlohu jadrových zbraní v americkej národnej bezpečnostnej stratégii, ktoré však zostávajú prostriedkom bezpečného a účinného jadrového odstrašovania.

Prehodnotená stratégia sa v mene USA vzdáva vývoja nových jadrových zbraní a mohla by predznamenávať ďalšiu redukciu amerických zbrojných zásob. Vyzýva tiež na obmedzenie spoliehania sa USA na svoje jadrové odstrašujúce prostriedky.

USA sa v nej po prvý raz zaväzujú nepoužiť jadrové zbrane voči krajinám, ktoré ich nemajú. Zakotvuje však podmienku, že musia byť signatármi Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT), čo vopred vylučuje Irán a Severnú Kóreu.

Americká vláda sa tiež v doktríne zaväzuje rokovať ďalej s Ruskom a Čínou o strategickej stabilite, za rozsah novej zmluvy START, ktorú Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev podpíšu vo štvrtok v Prahe. Na budúci týždeň bude Washington dejiskom summitu o globálnej jadrovej bezpečnosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy