Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Grécke banky strácajú najlepších klientov
Zdielať na
Zahraničie

Grécke banky strácajú najlepších klientov

Zdroj: TV JOJ

Podľa údajov z gréckej centrálnej banky domácnosti aj firmy v krajine presunuli do zahraničia v januári a februári 2010 viac než 8 miliárd eur.

Klienti, ktorí majú v gréckych bankách uložené vysoké sumy, sa teraz dožadujú prevodu svojich financií do gréckych pobočiek veľkých nadnárodných bánk ako sú najväčšia európska banka HSBC či francúzska Société Générale. V predchádzajúcich týždňoch tieto finančné ústavy zaregistrovali prílev miliárd eur.

Banku HSBC uprednostňujú najmä firmy, zatiaľ čo ďalšie nadnárodné ústavy v Grécku zaznamenali prílev súkromných účtov a vkladov.

Okrem toho, podľa údajov z gréckej centrálnej banky domácnosti aj firmy v krajine presunuli do zahraničia v januári 2010 približne 5 miliárd eur a vo februári to bolo viac ako 3 miliardy eur. Centrálna banka sa preto obáva úniku kapitálu z Grécka.

Najviac nových klientov z Grécka zaznamenali banky vo Švajčiarsku, v Británii a na Cypre. Najbohatší Gréci pritom preferujú švajčiarske banky. Presunom financií do zahraničia sa chcú vyhnúť prípadným novým daniam z bohatstva. Obávajú sa totiž, že vláda v Aténach ich bude musieť v rámci úsporných opatrení zaviesť, aby znížila rozpočtový deficit a zadĺženosť krajiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy