Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kapitán Dragan zmizol bez stopy
Zdielať na
Zahraničie

Kapitán Dragan zmizol bez stopy

Zdroj: TASR/Srdjan Ilic

Odkedy austrálsky súd rozhodol o vydaní svojho občana Dragana Vasiljkoviča do Chorvátska, s bývalým veliteľom srbských milícií z čias vojny sa zľahla zem.

Poslednýkrát videli Vasiljkoviča v pondelok 29. marca, deň pred vynesením rozsudku o extradícii, v prístave Coffs Harbour. Austrálsky denník Age napísal, že Chorvátsko môže stratiť šancu na to, že Kapitána Dragana postaví pred súd pre obvinenia z vojnových zločinov v prípade, že sa mu podarí dostať do Srbska, svojej druhej vlasti.

Denník sa odvolal na vyjadrenia chorvátskeho generálneho prokurátora Dragana Novosela, ktorý uviedol, že Záhreb v tom prípade nebude mať inú možnosť, než prepustiť súdenie Vasiljkoviča Srbsku.

Chorvátsko tvrdí, že má "nespochybniteľné" dôkazy o zločinoch, ktoré mal vykonať Vasiljkovič. Austrálske médiá špekulujú, že Kapitán Dragan skutočne utiekol na svojej lodi a mieri do Srbska. Odôvodňujú to tým, že Vasiljkovič prebrázdil na lodi Európu aj Afriku, je známym dobrodruhom a okrem iného má aj medzinárodný preukaz pilota.

Súd v Sydney vlani rozhodol, že Vasiljkoviča Chorvátsku nevydá. Odôvodnil to tak, že by v Chorvátsku nemal "reálne šance" na spravodlivý proces. Záhreb sa proti rozsudku odvolal. Rozsudkom najvyššieho súdu sa skončil približne štvorročný boj medzi chorvátskou vládou a Vasiljkovičom, ktorý má austrálske i srbské občianstvo.

Austrálii žil od roku 1969, od svojich 15 rokov. Na začiatku vojny v Chorvátsku v roku 1991 sa však vrátil do bývalej Juhoslávie, aby bojoval na strane chorvátskych Srbov. Koncom 90. rokov sa opäť vrátil do Austrálie, kde pred vojnou pôsobil ako pilot z povolania. Až do svojho zadržania v roku 2006 žil pod menom Daniel Snedden a pôsobil ako učiteľ golfu.

V Chorvátsku Vasiljkoviča obviňujú, že navádzal iných na vraždu a zabíjal civilistov v čase, keď pôsobil ako veliteľ srbskej polovojenskej jednotky počas srbsko-chorvátskej vojny v rokoch 1991-93. Zahynulo v nej asi 10.000 ľudí. Obžaloba pre neho požaduje najvyšší trest 20 rokov väzenia. Kapitán Dragan priznáva, že bol veliteľom srbských milícií, opakovane však poprel akékoľvek vojnové zločiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy