Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Islamistickí militanti uniesli švajčiarskeho podnikateľa
Zdielať na
Zahraničie

Islamistickí militanti uniesli švajčiarskeho podnikateľa

Zdroj: TASR/AP

Jeho nemeckému priateľovi sa podarilo pred únoscami utiecť.

Charlieho Richa (72) uniesli v nedeľu podvečer ôsmi ozbrojenci z jeho letného domu v meste Zamboanga, 875 kilometrov južne od hlavného mesta Manila. Z boja s únoscami sa podarilo vyviaznuť 67-ročnému Nemcovi Carlovi Reichlingovi.

Reith s Reichlingom a ďalšími tromi Filipíncami práve v dome popíjali, keď doňho vtrhlo komando ozbrojených útočníkov. Prinútili Reitha naštartovať motorový čln a nasmerovať ho na ostrov Pilas v provincii Basilan, ktorý je známy ako skrýš vzbúrencov zo skupiny Abú Sajjáfa, militantnej islamistickej organizácie napojenej na al-Káidu.

Reith, ktorého manželka je Filipínka, je dlhoročným obyvateľom mesta Zamboanga, kde vlastní farmu a súkromnú pláž. Polícia a vyšetrovatelia začali pátrať po identite únoscov a overovať, či do únosu boli skutočne zapojení vzbúrenci z organizácie Abú Sajjáfa.

Skupina Abú Sajjáfa - po arabsky "otec meča" - sa od svojho založenia v roku 1991 podieľa na bombových útokoch, únosoch, vraždách a vydieraní. Všetky tieto prostriedky používa na boj za nezávislú islamskú provinciu na Filipínach.
      
     

Zdielať na

Najčítanejšie správy