Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Silné zemetrasenie v Mexiku zabilo dvoch ľudí
Zdielať na

Silné zemetrasenie v Mexiku zabilo dvoch ľudí

Otrasy pocítili najmä obyvatelia mexického štátu Baja California, ale aj americkej Kalifornie, Nevady a Arizony

Najviac postihnutým je mesto Mexicali, 900-tisícová metropola mexického štátu Baja California. Zemetrasenie tam poškodilo zatiaľ nespresnený počet domovov, úradov a nemocníc. Z Mexicali, ktoré sa nachádza asi 60 kilometrov od epicentra zemetrasenia, pochádzajú aj obe doterajšie obete. Zatiaľ neidentifikovaná osoba prišla o život vo svojom domove po tom, ako sa na ňu zrútil.

SITA/Denis Poroy

Ďalší muž zomrel podobným spôsobom po páde múru. Úrady zatiaľ z hlavného mesta Baja California hlásia 100 zranených. Otrasy pocítili aj obyvatelia amerických štátov Kalifornia, Arizona a Nevada. Američania zatiaľ neinformovali o žiadnych zranených a na území štátov neprišlo ani k väčším materiálnym škodám.

Kalifornskí seizmológovia už dávnejšie varujú pred príchodom "obrovského" zemetrasenia, ktoré by malo byť len otázkou času a mohlo by pripraviť o život tisícky ľudí. Podľa všetkého to však nebol tento prípad.

Nedeľné zemetrasenie zasiahlo Mexiko a USA o 15:30 miestneho času (v pondelok o 00:40 SELČ) a jeho epicentrum sa nachádzalo 26 kilometrov juhozápadne od mesta Guadalupe Victoria v štáte Baja California v hĺbke len 10 kilometrov. Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS) neskôr zaznamenal desiatky sekundárnych otrasov, z ktorých najsilnejší dosiahol magnitúdo 5,4.

Najčítanejšie správy