Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Viedenský arcibiskup priznal vinu za sexuálne škandály
Zdielať na
Zahraničie

Viedenský arcibiskup priznal vinu za sexuálne škandály

Zdroj: TASR

Kardinál poďakoval obetiam za to, že prelomili mlčanie a priznali krivdu

Kardinál v stredu na večernej bohoslužbe vo viedenskom Dóme sv. Štefana poďakoval obetiam za to, že prelomili mlčanie a priznali krivdu. "My, Boží ľud, jeho cirkev, nesieme spoločne túto vinu," predniesol spoločne s teologičkou a novinárkou Veronikou Jagenteufelovou.

V homílii zdôraznil, že je v tejto ťažkej situácii ťažké nájsť správne slová, avšak je potrebné veľa toho urobiť. Prípady sexuálneho zneužívania prirovnal k znesväteniu Boha. Podľa neho sa tým zničil vzťah k Bohu.

"Niektorí z nás použili sexuálne násilie," vyhlásil Schönborn. Zároveň priznal, že "sme zakrývali a vydávali zlé svedectvo." Všetky modlitby boli venované obetiam zneužívania. "Je to bolestná skúsenosť pre cirkev. Ale čo je táto bolesť v porovnaní s bolesťou obetí", uviedol arcibiskup.

Vatikán o zneužívaní vedel

Na bohoslužbe pokánia, ktorú iniciovalo reformné katolícke hnutie My sme cirkev, boli aj uniformovaní policajti. K stretom však nedošlo.  

Vatikán vedel o prípadoch sexuálneho zneužívania detí rímskokatolíckymi kňazmi už minimálne od šesťdesiatych rokov minulého storočia. Vyplýva to z listu z roku 1963, ktorý bol adresovaný vtedajšiemu pápežovi Pavlovi VI. a ktorého obsah v stredu zverejnili v Los Angeles právni zástupcovia obetí zneužívania zo štátu Nové Mexiko.

Predstavený rádu, ktorý v 60. rokoch vyšetroval sexuálne zneužívanie zo strany kňazov, v liste odporúča pápežovi, aby hriešnikov z radov kléru postavil mimo aktívnej služby. Z obsahu listu je podľa agentúry AP zrejmé, že pápež si túto správu sám vyžiadal.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy