Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obama a Sarkozy sľubujú skoré sankcie voči Iránu
Zdielať na
Zahraničie

Obama a Sarkozy sľubujú skoré sankcie voči Iránu

Zdroj: TASR/Pablo Martinez Monsivais

K Obamovmu postoju sa hlási aj Sarkozy, podľa ktorého Irán "nemôže pokračovať vo svojej šialenej honbe" za jadrovými zbraňami

Malo by sa tak stať napriek tomu, že Washington v tejto otázke stále nezískal úplnú podporu na pôde Organizácie Spojených národov. K Obamovmu postoju sa hlási aj Sarkozy, podľa ktorého Irán "nemôže pokračovať vo svojej šialenej honbe" za jadrovými zbraňami.

"Máme zhodu v medzinárodnom spoločenstve? Ešte nie. A to je niečo, na čom musíme popracovať," povedal Obama. Podľa prezidenta USA "zostávajú dvere otvorené, ak by sa Iránci rozhodli cez ne prejsť", nič však nenasvedčuje tomu, že by sa Teherán chystal vzdať svojho jadrového programu. Rozhodnutie o nových sankciách by preto malo padnúť už "túto jar". "Nemám záujem čakať mesiace," dodal Obama s tým, že nový sankčný režim by mal platiť "v priebehu niekoľkých týždňov". Rovnaký postoj zastáva aj Sarkozy, podľa ktorého "prišiel čas na rozhodnutie".

Irán trvá na tom, že sporný jadrový program slúži výhradne na mierové účely a v tejto súvislosti sa nebráni spolupráci so svetovými veľmocami. Tie tvrdia opak a hrozia prijatím nových medzinárodných sankcií. Rusko a Čína ako stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN s právom veta však voči sprísneniu sankčného režimu vyjadrili výhrady, rovnako ako aj viacerí z nestálych členov.

Obama a Sarkozy v utorok absolvovali neverejné stretnutie v Oválnej pracovni Bieleho domu a neskôr mali na programe súkromnú večeru za prítomnosti oboch prvých dám. Americký líder podľa vlastných slov s francúzskym partnerom prediskutoval široké spektrum globálnych otázok vrátane regulácie finančných trhov a blízkovýchodného mierového procesu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy