Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zákaz vstupu Sólyoma do SR prednesie Maďarsko európskemu súdu
Zdielať na
Zahraničie

Zákaz vstupu Sólyoma do SR prednesie Maďarsko európskemu súdu

Zdroj: TASR/Milan Drozd

Maďarská vláda chce zistiť, či Slovenská republika neporušila právne normy únie.

Maďarská vláda, berúc do úvahy predchádzajúcu komunikáciu s Európskou komisiou a jej odpoveď, sa rozhodla, že bude v tejto záležitosti pokračovať aj pred Európskym súdnym dvorom.

Právnym a uspokojivým uzatvorením tejto otázky bude podľa vyhlásenia budapeštianskej vlády možné predísť tomu, aby k podobným incidentom nedochádzalo pri odvolávaní sa na právne normy únie.

Maďarská vláda sa na EK so žiadosťou začatia právneho konania voči SR obrátila 13. októbra 2009. Slovensko-maďarský konflikt týkajúci sa odmietnutia vstupu maďarského prezidenta Sólyoma na územie Slovenska je bilaterálnou otázkou. Uviedol to 14. októbra komisár pre slobodu, spravodlivosť a vnútro Jacques Barrot.

"Tento problém je problémom medzi Slovenskom a Maďarskom. Vysvetlil som to, keď som prijímal slovenskú a maďarskú delegáciu a domnieval som sa, že tento incident je ukončený, keďže medzi premiérmi sa začal dialóg," konštatoval Barrot.

Komisár súčasne vyjadril presvedčenie, že tento dialóg bude prebiehať tak, aby nedochádzalo k závažným nedorozumeniam, ktorým sa dá zabrániť. Barrot tak reagoval na informácie, podľa ktorých Budapešť vyzvala Európsku komisiu na začatie právneho konania voči Slovensku, pretože neumožnenie vstupu maďarského prezidenta považuje za porušenie európskej legislatívy o voľnom pohybe osôb.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy