Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Gazprom vraj odškodní SPP za vlaňajšiu plynovú krízu
Zdielať na
Zahraničie

Gazprom vraj odškodní SPP za vlaňajšiu plynovú krízu

Zdroj: TASR/AP Photo/Svetlana Kozlenko

Počas dvoch rokov o 10 % zníži objem plynu, ktorý SPP odoberá na základe takzvaného kontraktu take-or-pay.

Podľa zdroja blízkeho rokovaniam medzi Gazpromom a SPP ruský koncern súhlasil, že počas dvoch rokov o 10 % zníži objem plynu, ktorý SPP odoberá na základe takzvaného kontraktu take-or-pay.

V rámci takéhoto kontraktu odberateľ musí prevziať dohodnuté množstvo plynu, alebo zaň musí dodávateľovi zaplatiť. Objem plynu kupovaného SPP sa potom v nasledujúcich 4 rokoch zvýši o 5 %.

RBC Daily tvrdí, že Gazprom to môže stáť asi 180 miliónov USD (133,62 milióna eur) ročne. Ruský koncern sa však vyhne súdu a neželanému precedensu.

Agentúra Interfax začiatkom marca informovala, že SPP podal na Medzinárodnom arbitrážnom súde v Paríži na Gazprom žalobu týkajúcu sa zastavenia dodávok plynu na začiatku roka 2009 a požaduje náhradu škody. Podľa Interfaxu sa Slovensko stalo prvou krajinou, ktorá súdnou cestou vymáhala odškodnenie.

Gazprom označil zastavenie dodávok zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu do strednej a západnej Európy na začiatku minulého roka za zásah "vyššej moci", ktorú nemohol ovplyvniť. Kto je za odstavenie zodpovedný, sa dodnes nepodarilo presne určiť.

Ukrajina tvrdí, že plyn prestalo dodávať Rusko, ruská strana zasa, že na vine je Ukrajina, ktorá prestala transportovať plyn určený na tranzit do európskych krajín. Obeťou sa stalo 18 európskych štátov, z nich niektoré sa dostali do energetickej krízy. Tranzit plynu sa opäť obnovil 20. januára 2009.

Informoval o tom RBC Daily.

Zdielať na

Najčítanejšie správy