Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Parlamentné voľby v Maďarsku vyhrala Orbánova strana Fidesz
Zdielať na

Parlamentné voľby v Maďarsku vyhrala Orbánova strana Fidesz

Archívne video

BRATISLAVA / V parlamentných voľbách v Maďarsku s výrazným náskokom triumfovala strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Vo svojom prejave Orbán kritizoval bruselskú byrokraciu aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ako referuje web index.hu, po spočítaní 98,14 % volebných okrskov má Fidesz 53,06 % hlasov, kým prozápadná koalícia opozičných strán V jednote za Maďarsko s lídrom Pétrom Márkim-Zayom iba 35,04 %. Orbán tak získal štvrté po sebe idúce funkčné obdobie v pozícii predsedu vlády a piate celkovo.

​​"Bolo to obrovské víťazstvo," vyhlásil Orbán. "Dosiahli sme víťazstvo také veľké, že ho možno vidieť z Mesiaca a určite je vidieť z Bruselu," povedal Orbán, ktorého EÚ často kritizuje kvôli prehreškom voči demokracii a kvôli údajnej korupcii.

"Toto víťazstvo si budeme pamätať do konca života, pretože sme museli bojovať proti obrovskému množstvu odporcov," povedal Orbán podľa stanice CNN a spomenul rad svojich politických nepriateľov vrátane maďarskej ľavice, "byrokratov" v Bruseli, medzinárodných médií, a tiež ukrajinského prezidenta, "nikdy sme nemali toľko odporcov naraz."

Od začiatku vojny na Ukrajine prešlo hranicu do Maďarska vyše pol milióna utečencov. Orbánova vláda síce pomáha utečencom, dôsledne ale odmieta dodávať Ukrajine zbrane a povoliť ich transport cez svoje územie. Jedným zo sľubov Orbánovej predvolebnej kampane bolo, že udrží krajinu mimo tohto vojnového konfliktu. Zelenskyj opakovane kritizoval politiku Budapešti.

Podľa doterajších volebných výsledkov uspela spojená opozičná koalícia Spoločne za Maďarsko vo väčšine volebných obvodov v Budapešti a tiež v dvoch obvodoch na juhu krajiny. Celkovo získala zhruba 35 percent hlasov. Líder opozície Péter Márki-Zay už v noci na dnešok uznal porážku. "Nebudem skrývať svoj smútok a sklamanie," povedal Márki-Zay, ktorého citovala BBC. Orbánov Fidesz obvinil z kampane plnej "nenávisti a lží".

Fica výsledky maďarských parlamentných volieb vôbec neprekvapili

Predsedu strany Smer-SD Roberta Fica výsledky maďarských parlamentných volieb vôbec neprekvapili. Ako napísal vo svojom profile na sociálnej sieti, maďarský premiér Viktor Orbán jasne vsadil na suverenitu a prosperitu Maďarska a maďarské záujmy kladie podľa neho vo svojej politike na prvé miesto. Šéf Smeru-SD tiež ocenil to, že Orbán nenechal zatiahnuť Maďarsko do konfliktu na Ukrajine.

"Blahoželám Maďarsku k volebným výsledkom. Vôbec ma neprekvapili. Napriek tomu, že som hodnotovo na opačnom brehu, ako Viktor Orbán, počas vládnutia Smeru-SD sme spoločne garantovali stabilitu slovensko-maďarských vzťahov, ktoré už nie sú predmetom slovenského vnútropolitického súperenia," priblížil Fico.

KDH vyjadruje nádej, že po opätovnom získaní premiérskeho kresla a ústavnej väčšiny v maďarskom parlamente vyvinie Viktor Orbán väčšie úsilie, aby Maďarsko doma aj v zahraničí stálo na strane slobodného sveta. "So znepokojením vnímame fakt, že do parlamentu sa dostalo aj krajne pravicové hnutie Naša vlasť (Mi Hazánk). Sme presvedčení, že radikalizačné trendy nie sú odpoveďou na riešenie naliehavých problémov dneška."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy