Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Schwarzenegger uvažuje zlegalizovať marihuanu
Zdielať na

Schwarzenegger uvažuje zlegalizovať marihuanu

Zdroj: TASR/Dennis Cook

Kalifornčania našli spôsob ako získať dodatočné príjmy do rozpočtu

Republikánsky guvernér, ktorého funkčné obdobie vyprší na konci roka 2010, počas vystúpenia na podporu pripravenosti na lesné požiare v severnej Kalifornii uviedol, že si nemyslí, že už dozrel čas na to, aby sa k marihuane pristupovalo podobne ako k alkoholu, ale "nastal čas na diskusiu." "Myslím si, že by sme mali pozorne sledovať, čo robia krajiny, ktoré marihuanu a ďalšie drogy legalizovali, aký dopad to na tieto krajiny malo, a či sú so svojím rozhodnutím spokojné," dodal.

Niekdajší hollywoodsky herec, ktorý sa k fajčeniu marihuany v minulosti priznal, uviedol ako príklad svoje rodné Rakúsko, ktoré "chce zrušiť niektoré rozhodnutia, prijaté v európskych štátoch."

Rozhodnutie legalizovať marihuanu, ktorá je v Spojených štátoch zákonom zakázaná od roku 1937, by však podľa Schwarzeneggera nemalo byť prijaté len na základe výberu daní.

Guvernér sa takto vyjadril deň potom, ako celoštátny prieskum spoločnosti Field Poll ukázal, že 56 percent kalifornských voličov podporuje myšlienku legalizácie konope pre rekreačné užívanie a zdanenie zisku z jeho predaja.

Návrh zákona z dielne demokratického poslanca Toma Ammiana zo San Francisca by umožnil zdanený predaj marihuany dospelým pri zákaze predaja alebo držby konope osobám mladším ako 21 rokov. Podobná legislatívna úprava platí pre alkoholické nápoje.

Guvernér Schwarzenegger v roku 2004 vetoval návrh zákona, ktorý mal za cieľ zjednodušiť nariadenia, upravujúce povolené množstvo marihuany pre medicínske účely v štáte Kalifornia.

Kalifornskí voliči ako prví v Spojených štátoch v roku 1996  schválili používanie marihuany na medicínske účely. K fajčeniu marihuany v mladosti sa priznal aj prezident USA Barack Obama, ktorý však odmieta myšlienku legalizácie drogy na federálnej úrovni, uviedla agentúra Reuters.

Najčítanejšie správy