Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Taliansko sa rozlúčilo s obeťami zemetrasenia
Zdielať na

Taliansko sa rozlúčilo s obeťami zemetrasenia

"Som duchom s vami", odkázal pápež ľuďom, ktorí prežili prírodnú katastrofu

"Som duchom s vami", odkázal Benedikt ľuďom, ktorí prežili prírodnú pohromu, a uviedol, že s nimi zdieľa ich bolesť. Posolstvo prečítal jeho tajomník Monsignor Georg Gänswein na začiatku hromadného pohrebu 205 obetí zemetrasenia. Dovedna sa už počet obetí otrasov s magnitúdou 6,3 vyšplhal na 289.

Hlava katolíckej cirkvi plánuje navštíviť zemetrasením postihnutú oblasť v nadchádzajúcich týždňoch.

Pred rakvami uloženými v radoch na cvičisku policajnej akadémie, z ktorých mnohé boli pokryté kvetmi a fotografiami mŕtvych, sa v horskom meste L'Aquila zišli tisíce smútiacich. Malé rakvy detí, v mnohých prípadoch s ich obľúbenými hračkami navrchu, boli položené na truhlách s pozostatkami ich rodičov.

TASR/Luca Bruno


 
Pozostalým vyjadroval sústrasť premiér Silvio Berlusconi. Omšu za obete zemetrasenia celebroval druhý najvyšší predstaviteľ Vatikánu, kardinál Tarcisio Bertone.

Vlajky v celom Taliansku sú dnes spustené na pol žrde, na obchodoch sú sčasti stiahnuté okenice alebo vypnuté svetlá a dopravní policajti si neobliekli svoje jasnofarebné vesty.

TASR/Luca Bruno


Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo stredotaliansky región Abruzzo v pondelok nadránom, keď obyvatelia spali. Nádeje, že z trosiek ešte záchranári vytiahnu živých ľudí, už miznú. 
 
Záchranné práce brzdili vo štvrtok ďalšie silné otrasy, ktoré ešte viac poškodili budovy v stredovekých mestách regiónu a ohrozovali aj 17.000 ľudí žijúcich v provizórnych stanových táboroch. Ďalšie tisíce ľudí umiestnili do hotelov alebo k príbuzným.

TASR/Luca Bruno

Premiér Silvio Berlusconi označil L'Aquilu za "mesto duchov" a uviedol, že jeho obnova bude stáť miliardy eur. Pohreb si vyžadoval udelenie výnimky, pretože omša sa zvyčajne v katolíckych kostoloch na Veľký piatok neslúži.
     

Najčítanejšie správy