Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Sexuálne otrokyne žiadajú odškodné
Zdielať na
Zahraničie

Sexuálne otrokyne žiadajú odškodné

Už desaťročia sa ženy, ktoré japonská vláda počas 2. svetovej vojny zneužívala ako otrokyne na sex, stretávajú pred japonským veľvyslanectvom. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Už desaťročia sa ženy, ktoré japonská vláda počas 2. svetovej vojny zneužívala ako otrokyne na sex, stretávajú pred japonským veľvyslanectvom.

Chcú tak dosiahnuť, aby im japonská vláda vyplatila odškodné za spôsobenú ujmu.

Nedávno sa k nim pridala aj americká dramatička Lavonne Mueller, ktorá dokonca napísala hru o japonských vojenských nevestincoch. Hra „Hotel Splendid“ mala premiéru v Soule.

„Musíme im venovať väčšiu pozornosť. Ak zabudneme na to, čo sa týmto ženám stalo, môžeme chyby z minulosti ľahko zopakovať,“ povedala Mueller niekdajším zneužívaným ženám.

Historici odhadujú, že k sexuálnemu otroctvu bolo prinútených až okolo 200,000 žien, väčšina z nich pochádzala z Kórey. Nažive je z nich dnes údajne len 101.

Od japonskej vlády požadujú ospravedlnenie skôr, ako z tohto sveta odídu aj ony.

REUTERS

Väčšina žien si však hru americkej dramatičky nechcelo pozrieť, trpkou minulosťou nechceli byť viac konfrontované.

Mueller sa o týchto ženách prvýkrát dozvedela začiatkom 90. rokov počas jej pobytu v Tokiu. Hovorí, že väčšina Japoncov o tejto téme nechce hovoriť a bola šokovaná, keď zistila, že mnoho historických kníh túto tému ani nespomína.

Publikum v Soule bolo hrou šokované: „Bola som šokovaná ako žena. Cítila som oveľa viac agónie a smútku voči týmto ženám než som očakávala. Je to šokujúci a veľmi smutný príbeh,“ hovorí 27-ročná diváčka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy