Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Bolívia sa rozdelila na dva tábory
Zdielať na
Zahraničie

Bolívia sa rozdelila na dva tábory

Obdivovatelia a odporcovia bolívijského prezidenta Evo Moralesa sú "na nože". <b>VIDEO: protesty v Bolívii</b>

Tisícky ľudí včera demonštrovali v San Juliane, v Bolívii.

Chceli tak dať najavo svoj nesúhlas s nedeľným referendom.

Ľudia v Santa Cruz budú dnes referendom hlasovať o tom, či chcú alebo nechcú väčšiu nezávislosť od ústrednej vlády, vrátane väčšej kontroly miestnej vlády, daní, polície, či prírodných zdrojov. Ústredná vláda však tvrdí, že hlasovanie o autonómii je nelegálne.

Marta Cardozo z Volebnej ústredni hovorí, že sa bojí o život. "Bojím sa. Cítim sa zastrašovaná. Nechcem padnúť do rúk nahnevaného davu. Ak chcú o niečom diskutovať, môžu diskutovať so mnou, ale ja som nikoho neurazila, nevykonala som žiaden zločin, nikdy som nič neukradla,“ tvrdí volebná notárka.

Výsledky referenda by teoreticky Santa Cruzu mohli pomôcť dostať miestnu vládu, dane, políciu, a prírodné zdroje pod vlastnú kontrolu a oslabiť tak pozíciu bolívijského prezidenta.

Pre mnohých je toto referendum aj prejavov neakceptovania politiky prezidenta Evo Moralesa, najmä jeho snahy nechať prepísať ústavu, čo by viedlo k mnohým územným reformám a rozdeleniu pôdy, ktoré by potom boli pridelené chudobným.

Morales má mnohých odporcov v Santa Cruz, ktorý je domovom asi štvrtiny bolívijskej populácie. Obyvatelia východnej Bolívie, kde žije mnoho ľudí európskeho pôvodu, sú z Moralesových plánov nervózni.

Morales, ktorý je prvým „domorodým“ prezidentom Bolívie má veľa prívržencov v Andách a podporovateľov autonómie obviňuje z rasizmu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy