Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Polícia použila slzný plyn proti demonštrantom behom volieb
Zdielať na
Zahraničie

Polícia použila slzný plyn proti demonštrantom behom volieb

Bezpečnostné sily dnes v Malajzii zasiahli proti davu stúpencov opozície, ktorí údajne hádzali kamene na autobusy s aktivistami vládnej koalície. <b>VIDEO: voľby v Malajzii</b>

Bezpečnostné sily dnes v Malajzii zasiahli proti davu stúpencov opozície, ktorí údajne hádzali kamene na autobusy s aktivistami vládnej koalície.

Pri zásahu bolo zatknutých 19 ľudí. Situácia je v krajine napätá kvôli dnešným predčasným parlamentným voľbám.

Polícia použila proti demonštrantom slzný plyn, čo úrady ale popreli. Polícia však priznala, že rozohnala skupinu opozičných robotníkov, ktorí zastavili dva autobusy so stúpencami vlády na severovýchode krajiny. Opoziční aktivisti predpokladali, že išlo o ľudí predstierajúcich, že sú voliči daného volebného obvodu.

V Malajzii sa konajú parlamentné voľby po tom, čo vo februári zákonodarné zhromaždenie prekvapivo rozpustil malazijský premiér Abdullah Ahmad Badawi. Analytici očakávajú, že v hlasování opäť zvíťazí Badawiho koalícia. A to aj napriek tomu, že obyvateľov trápi inflácia, zločinnosť a rasové napätie.

Badawiho Národný front, koalícia 14 prevažne pravicových strán, zvíťazila vo všetkých malazíjskych voľbách od vyhlásenia nezávislosti krajiny v roku 1957. Pri poslednom hlasovaní v roku 2004 sa jej podarilo získať 200 z 219 kresiel v parlamente.

Badawi neprezradil, čo ho viedlo k vyhláseniu predčasných volieb. Hlasovanie sa malo konať až v máji 2009. Analytici však predpokladajú, že Národný front chce získať dostatok kresiel pre nové volebné obdobie ešte pred očakávaným hospodárskych spomalením.

Zdielať na

Najčítanejšie správy